Evde-tarlada çalışan kadına sosyal koruma

İstihdam ve sosyal politikalarda kadınlara pozitif ayrımcılık yapan hükümet ev eksenli ve mevsimlik işçi olarak çalışanların koşullarının iyileştirilmesi için harekete geçti. Bu kesimin kayıtlı istihdama geçişi sağlanacak.

takvim.com.tr takvim.com.tr
Giriş Tarihi :18 Eylül 2017 , 00:00 Güncelleme Tarihi :18 Eylül 2017 , 09:43
Evde-tarlada çalışan kadına sosyal koruma

İÇİNDEKİLER

Hükümet, ev eksenli ve mevsimlik tarım işçisi olarak çalışan kadınların sosyal güvence altına alınması için harekete geçti. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, bu kapsamdaki kadınların çalışma koşullarının iyileştirileceğine dikkat çekerek, kayıtlı istihdama geçmelerinin özendirileceğini vurguladı. Bakan Sayan, hükümetin ev eksenli ve tarlada çalışan kadınların sosyal güvenceden daha kolay yararlanmaları konusunda söz verdiğini söyledi.

İSTİHDAMDA % 70 ARTIŞ
Hükümet, yediden yetmişe toplumun tüm kesimini kucaklayan sosyal politikaları güçlendirmek için bütün kurumları harekete geçirdi. Aile ve Sosyal Politikalar, Çalışma Bakanlığı başta olmak üzere ilgili bütün kurumlar eylem planlarını, mevcut destekleri güncelleyerek sosyal koruma alanlarını güçlendiriyor. Hükümet, istihdam, yatırım, sosyal politikalarda kadınlara pozitif ayırımcılık yaparken, işgücüne katılım da rekor kırıldı. Kapsayıcı kalkınma modeli ile üniversite mezunu kadınların istihdamında yüzde 70 artış yaşandı. Ev kadınlarının isteğe bağlı sigorta primi yatırması için teşvik verilirken, evden ve uzaktan çalışma için de yeni projeler yaşama geçiliyor. Bu kapsamda İŞKUR aracılığıyla belirli kadın gruplarına yönelik istihdam garantili kursların sayısı artırılıyor. Bu kadınlar için iş ve meslek danışmanlığı hizmetleri meslek edindirme faaliyetlerine odaklanılacak.

EV EKSENLİ ÇALIŞMA NEDİR?
Ev eksenli çalışma, Uluslararası Çalışma Örgütü'nce (ILO) 1996'da kabul edilen 177 sayılı Evde Çalışma Sözleşmesine "ev çalışması" olarak girdi. Bu çalışma biçimi beş yıl önce yürürlüğe giren 6098 sayılı Borçlar Kanunu'na "evde çalışma", 20 mayıs 2016 tarihinde yürürlüğe giren 6715 sayılı yasayla da İş Kanununa, "uzaktan çalışma" adıyla yer aldı. Ev eksenli çalışanların başta İş Kanunu olmak üzere diğer çalışma yasalarının uygulanabilmesi için, öncelikle kayıt altına alınmaları gerekiyor.

'KOLAY FAYDALANACAKLAR'
Bakan Sayan, "65. Hükümet Programı'nda bu kapsamda çalışan kadınların sosyal güvenceden daha kolay faydalanmalarını sağlanacağına yer verilmişti. Ulusal İstihdam Strateji Eylem planlarında da önlemler alınacağı, kayıtlı istihdama geçmelerinin özendirileceği ifadesi yer alıyor. Bu tedbir Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı sorumluluğunda olup bakanlığımız da işbirliği yapacak kurumlar arasında yer alıyor" değerlendirmesini yaptı.