İşte Sabah gazetesi eğitim yazarı Sait Gürsoy'un yeni sistem ile ilgili A Haber'e yaptığı önemli açıklamalar...
Ben daha önce TEOG'da olan değişiklik sırasında da YÖK'ün üniversite giriş sınavlarında da bir değişiklik yapabileceğini kanalınız (A Haber) sayesinde kamuoyuna sunmuştum. Öncelikle bugünkü yapılan değişiklik son derece doğru bir karardır. Bir eğitimci olarak YÖK'ün aldığı bu kararın altını imzalarım.
İKİLİ SİSTEM KALDIRILIYOR
Bir defa iki büyük sınav YGS ve LYS kaldırılıyor yani bir oturuma, Haziran ayı sonuna getiriliyor. Hafta sonunda iki günde yapılacak bir sınavdır bu ve burada puan türleri 18'den 3'e düşürülüyor dil puanı ile birlikte 4. örneğin sözel, sayısal ve Türkçe-matematik puanları olacak. Sınavlar yapılırken benim tahminin şuan YÖK'ün bununla ilgili kesin bir açıklaması yok aldığım bilgileri sizinle paylaşıyorum. Hafta sonu yapılacak olan sınavda Türkçe ve Matematik temel olarak ortak olacağı için büyük bir ihtimal bir tanesi Cumartesi bir tanesi de Pazar günü yapılacaktır. Öğleden sonra ise Fen ile ilgili olanlar Cumartesi yapılıyorsa Sosyal ile ilgili olanlar Pazar günü yapılacaktır. Hepsinin dışında olan dille ilgili olay Cumartesi ya da Pazar gününe verilecek üçüncü bir saatte sınav yapılabilecektir.
TÜRKÇE VE MATEMATİK ÖNEMLİ OLACAK
Buna adaylar şöyle görebilirler daha önce yapılan YGS'nin ya da 4 günde yapılan sınavların iki günde yapıldığını düşünebiliriz. Ancak burada çok önemli bir olay temel Türkçe ve temel Matematik gerek sayısal gerek sözel gerekse eşit ağırlık deniyor pardon TM değil artık genel eşit ağırlıklı puanda etkili olacak. Örneğin Matematik sayısalda iki puan getiriyorsa eşit ağırlıkta 1,5 puan getiriyorsa diyelim ki sözelde de yarım puan getirsin bunun tam tersinde Türkçe de düşünülebilir. Bu son derece doğru bir karardır. Çünkü hangi puan türü olursa olsun gençlerin üniversiteye girdiklerinde matematik ya da Türkçe özellikle matematikten büyük sıkıntı çektikleri için alt yapısının olmasında büyük yarar var.
BARAJ SİSTEMİ KALACAK
Bir başka olay, baraj puanlar duracak örneğin bu yıla göre vereyim değişebilir bu rakamlar tahminim biraz daha düşürülecek gibi geliyor. 150 ile 200 puan, puan türü ne olursa olsun 150 ile 179 arası puan alanlar 2 yıllık yerleri seçerlerken 180 ve üstünde puan alanlar 4 yıllık yerleri seçecekler yani sözelden siz 150 ile bu rakamlar geçerli değil yalnızca örnek olarak veriyorum 150 ile 179 arasında alıyorsanız sözelin 2 yıllık bir yerini seçerken 180 ve üstü aldıysanız sözelin 4 yıllık bir bölümünü seçmeniz mümkün oluyor ki bu son derece doğal ve doğru bir karar oldu. Bununla birlikte yine puanların oluşumunda daha açıklanmadı yapılacak soru sayısı önemliydi 1 net 2 net gibi ben buradan YÖK'e şu şekilde seslenmek istiyorum bunu da kaldırsınlar çünkü hiç gereği yok bunun artık baraj puanlarını da biraz aşağı çekerlerse zannedersem olay çok daha komplike olarak gençlerin karşısına gelecek.
ÖĞRENCİLERE ÖNEMLİ ÇAĞRI: KİMSENİN BİR KAYBI OLMAYACAK
Sorular MEB'in müfredatından gelecek yani şuanda YGS ve LYS'ye hazırlanan gençlerin hiçbir kaygı söz konusu değildir. Oradaki bilgilerini yeni sınavda kullanacaklar kimsenin bir kaybı olmayacak tam tersi öğrencileri adapte eden bir sınav geliyor. Onları yormayan bir sınav geliyor yalnız burada sizin aracılığınızda seslenelim Çünkü Temmuz ayında bu sözleri duyacaksınız bu yıl sözel, sayısa,l eşit ağırlık ve dil puanları yeniden oluşacağı için gençler geçen yıla bakarak tercih yapamayacak, buradan kamuoyuna sesleniyorum lütfen hayali puan tercihlerine başlayarak şimdiden gençlerin kafasını karıştırmayın.
"YENİ SİTEMİN ADI ÜGS OLACAK"
Gürsoy, yeni sistemin adının Üniversiteye Giriş Sınavı (ÜGS) olabileceğini söyledi.