Fahrettin Paşa'nın kahramanlığı Osmanlı belgelerinde

takvim.com.tr takvim.com.tr
Giriş Tarihi :21 Aralık 2017 , 00:00 Güncelleme Tarihi :21 Aralık 2017 , 13:16
Fahrettin Paşa’nın kahramanlığı Osmanlı belgelerinde



Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Dışişleri Bakanı Abdullah bin Zayed'in, Twitter'da bir kullanıcının mesajını paylaşmasıyla gündeme gelen Medine müdafisi Fahrettin Paşa'nın gösterdiği şanlı direniş sırasında halkının her türlü ihtiyacını düşündüğü, Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü bünyesinde bulunan Osmanlı arşivlerindeki tarihi belgelerle ortaya çıktı.



"MEDİNE KAHRAMANI"

"Çöl Kaplanı" ve "Medine Kahramanı" olarak da bilinen Fahrettin Paşa, teçhizat ve mühimmatı azalan, gıda malzemesi biten askerlerini, çekirge yedirerek ayakta tutan ve Medine'nin İngilizlere karşı müdafaasından vazgeçmeyen bir komutan olarak tarihe adını yazdırdı.



YOKSULLARA GIDA YARDIMI

AA muhabirinin Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü yetkililerinden aldığı bilgiye göre, Fahrettin Paşa'nın Medine müdafaası sırasında açlık ve yoklukla mücadele eden Medine halkının gıda ihtiyacının karşılanmasına ilişkin faaliyetleri, Osmanlı arşivlerinde bulunan 9 Kasım 1915 tarihli belgeye yansıdı.



HALKA DAĞITILACAK BUĞDAY BEDELİ
Belgede, Fahrettin Paşa'nın Medine-i Münevvere'de muhtaç durumdaki halka dağıtılacak buğday bedeli için nerelere, kaçar kuruşluk havale ödenmesi gerektiğine ilişkin bildirim yazısı yer aldı.

Ayrıca 1 Eylül 1916 tarihli bir başka belgeye göre, Fahrettin Paşa, merkez ile yaptığı bir yazışmada, "Medine Muhafızlığına gönderileceği bildirilen para miktarının, Medine'deki muhtaç durumda olan Müslüman halka para verileceği için yetersiz kalacağını" aktardı.



İNGİLİZLERİN KUŞATMASI ALTINDAYKEN...

Bu sırada 12. Kolordu Komutanı olan Fahrettin Paşa'nın, 20 Mayıs 1916'da Hicaz Kuvve-i Seferiyesi Kumandanlığına tayinine ilişkin belge de Osmanlı arşivlerinde saklanıyor. Bu görevi sırasında Fahrettin Paşa'nın 21 Ağustos 1917'de Medine Menaha Meydanı'nda, Haremi Şerif-i Nebeviye'nin Babüs Selam Kapısı tarafında 20 metre genişliğinde yapılan caddenin açılışının Ramazan Bayramı'na rastlaması dolayısıyla yapılan merasim hakkında merkezi bilgilendirdiği telgraf da tarihi belgelerle ortaya çıktı.

Söz konusu tarihi belgeler, Fahrettin Paşa'nın İngiliz kuşatması altındaki halkının gıda ve para ihtiyacının yanı sıra kentin ihtiyaçlarını da gözeten bir komutan olduğu gerçeğini ortaya koydu.