Yokuş aşağı dönem başladı

Oruç nedeniyle aniden bir hastalığınız ortaya çıkarsa mutlaka doktorunuza başvurun. 'Önce sıhhat' diyerek orucunuza ara verebilirsiniz...

Giriş Tarihi :19 Ağustos 2011
Yokuş aşağı dönem başladı
Ramazan Ayı'nın yarısından sonra her şey daha hızlı geçiyor sanki. Yokuş aşağı devre dediğimiz, uyumun tamamlandığı bir dönem devam eder hale geliyor. Bedenleri alışanların biyoritmi dengeleniyor. Bedenleri zorlananların oruç tutma kararını ve gerektiğinde diğer alternatifleri de kullanabileceği haller netleşiyor. Bu haftayı saymazsak Bayrama bir hafta kaldı. İftarlar ve sahurlar birbirini kovaladıktan sonra heyecanla Bayrama giriş yapacağız. Yine de yarınların bedenlere ne katacağı bilinmez. Biz yinede bedenimizi takip edelim. Gelişen farklılıkları, olumsuzlukları görmezden gelmeyelim, farkına varalım.

Geçen sene kalp krizi geçirdim. Anjiyo yaptılar. Stent taktılar. Her şeye rağmen oruç tutmak istedim. Doktorlarımın uyarılarını dinlemedim. İlaçlarımı iftar-sahur arası düzenledik. Ama son iki gündür hareketle artan göğüs ağrılarım oluyor. Sizce ne yapmalıyım?
Öncelikle kalp-damar hastalıkları uzmanına veya iç hastalıkları uzmanına başvurun.
Muhtemelen kalp damarlarınızdan birine "Pıhtı" atmış. Uzun süren katı-sıvı gıda alamama durumlarında özellikle hava sıcaklığı da yüksekse kanın yoğunlaşması söz konusu olabilir. Bu da "Pıhtılı Hastalıklara" davetiye çıkarabilir. Alınan ilaçların yüzde 100 koruma sağlanması mümkün olmadığından ani damar tıkayıcı hastalıkların görülmesi ihtimali artabilir.
Eko-Efor testi gibi ek tetkikler gerekebilir. Ani durumlarda kalp ve tansiyon hastalıklarına ait "Dil altı ilaçları" tedbir olarak bulundurmalıdır.

Guatr bezim çok çalışıyor. İlaçlarımı alıyorum. Ama son 2-3 gündür çarpıntılarım olmaya başladı. Orucumu bozdum. Ne yapmalıyım?
Öncelikle guatr hastalığın adıdır. Bezin adı troid bezi. Çok çalışınca "Hipertroidi" diyoruz.
Kullandığınız ilaçlara rağmen açlıkta çarpıntı başlamasına yatkınlğınız artmış olabilir.
Öncelikle tekrar kan troid testlerinizi kontrol ettirin. Hastalıkların özelliğine göre kan değerleri değişmiş olabilir. Aldığınız ilaç çok ya da yetersiz gelmeye başlamış olabilir. Eğer oruç tutma sırasında beden tahammülünü ani değiştiren durumlar olursa din uzmanlarınında ifade ettiği gibi oruç bozulabilir.

Herhangi bir hastalığım yok. Geçen akşam iftarda yemek sonrası ishalim başladı. Ateşim yok. 3 gündür ishal devam ediyor. Oruç tutmaya çalışıyorum. Ama oldukça halsizim.
İshal uzun sürerse beden dengelerini bozabilir. Hem sıvı hem beden tuzları azaldığından halsizlik, bitkinlik, yorgunluk başlar. Mutlaka sıvı ve kaybedilen kan tuzlarının yerine konması gerekir. Bu nedenle oruç tutmaya ara vermeniz gerekebilir. Mutlaka bir doktora başvurun.

PROTEİNLİ GIDALAR TÜKETİN
Sahurda ne yersem yiyeyim, mutlaka öğlene doğru acıkıyorum. Arkadaşlarım şekerini ölçtür diyor. Ailemde şeker hastası yok. Şeker hastası olsam başka hangi şikayetlerim olurdu? Sahurda ne yediğimiz çok önemlidir. Uzun süren yemek yenmeyen dönemde kan şekerimizi dengeleyecek gıdalar tüketmeliyiz. Sahurda yenilen şekerli gıdalar kan şekerimizi çabuk düşürüp, yeniden acıkma hissimizin gelişmesine neden olurlar. Bununla beraber kan şekerinizi şikayet anında ölçtürün. Sahurda sütyumurta- tam buğday ekmeği gibi protein ağırlıklı gıdalar tüketin.