Memur yasası değişiyor

657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nda değişiklik öngören tasarı radikal değişiklikler içeriyor.

takvim.com.tr takvim.com.tr
Giriş Tarihi :01 Nisan 2013 , 00:00 Güncelleme Tarihi :01 Nisan 2013 , 16:44
Memur yasası değişiyor
Yeni tasarıyla, mevcut 5 ayrı devlet personel rejimi tek kanunda toplanacak. Maaşlar sadeleştirilirken, 50 çeşit ödeme 10'a düşürülecek.

Geçen hafta 'rotasyon' tartışmaları ile gündeme gelen 657 sayılı devlet memurları kanununda değişiklik yapan yasa tasarı taslağının ayrıntıları netleşti. Buna göre, taslak sadece rotasyon, yani memurların belirli bir süre sonrasında, başka illere tayin edilmesine ilişkin düzenlemenin dışında, bir çok konuda radikal değişiklikleri içeriyor. Bir anlamda, 1965 model devlet memurları kanunu yerine 2000 model yeni bir kanun geliyor. Yeni taslak ile devlet personel rejiminde tek çatı sistemi geliyor. Mevcut sistemde, kamu görevlilerinin hakları ve sorumlulukları, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu, TSK Personel Kanunu, Hakim Savcılar Kanunu, YÖK Personel Kanunu ve KİT Personel Kanunu olmak üzere 5 ayrı kanun ile düzenleniyor. Taslakta ise beş ayrı personel rejimi tek bir kanunda toplanıyor. Sadece kamu bankaları, borsalar ve mahalli idarelerinin iştirakleri, personel rejimi dışında tutulacak. Bu düzenleme ile, personel rejiminde bir bütünlük sağlanacak. Mevcut sistemde en çok şikayet edilen konuların başında ücretler geliyor. Kamu görevlilerine 50'nin üzerinde ödeme yapılıyor. Bu ödemeler, 10'a düşürülecek. Memurların aldığı maaş, temel ücret, temel görev ücreti, hizmet farkı, ek ödenek, performans ödemesi, ders ücreti ve vekalet ücreti gibi belli başlı 10 kalem halinde belirlenecek. Mevcut maaşlarda düşüş olmayacak.

PERFORMANS KRİTERİ

Taslakta, aday memurluk süresi 1 yıl ile sınırlandırılıyor ve aday memurluk süresinin şartları ağırlaştırılıyor. Aday memurluk süresi sonunda başarılı olamayanların ise asaleten atamalara yapılmayacak. Ayrıca performans sistemi, yeni devlet memurları kanununda ön plana çıkarılıyor. Buna göre, performans, özlük haklarının belirlenmesinde, yükselmede daha etkili olacak. Bunun dışında, üst düzey yöneticilerinin tanımı yeniden yapılıyor. Atamalarına ilişkin şartlar esnetiliyor.

ROTASYON NETLEŞMEDİ

Memurların 3 veya 5 yıllık dönemler halinde görev yerinin değiştirilmesini öngören 'rotasyon' düzenlemesi henüz netleşmedi. Söz konusu taslağın ana hatları geçtiğimiz hafta başında yapılan Bakanlar Kurulu'nda da ele alındı. Başbakan Tayyip Erdoğan ise taslak ilgili olarak taraflarla tam olarak mutabakat sağlanması talimatını verdi. Dolaysıyla, yeni taslak üzerinde tam mutabakat sağlanmadan Meclis'e sunulmayacak.

Rekabet Kurulu tarafından 1.1 milyar liralık ceza kesilen bankalara bir darbe de Meclis'ten geliyor. Yoğun şikayetler üzerine TBMM Dilekçe Komisyonu bünyesinde kurulan Bankacılık Alt Komisyonu, kredi kartı aidatları, ücret ve komisyonlarla ilgili incelemesini tamamladı ve raporunu hazırlamaya başladı. Raporda, kredi kartı aidatı ve ücret komisyonlarına ilişkin eleştirilerin yer aldığı bildirildi. Rapor tavsiye niteliğinde olacak. Ancak Meclis'in bu konuda hazırladığı ilk resmi rapor niteliğinde olacağı için bankacılık sektörü açısından büyük önem taşıyor.

'ASKERİ casusluk' skandalı olarak bilinen İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yürüttüğü soruşturmada ortaya çıkan ve eskort kızlar tarafından tutulduğu öne sürülen bürokratlara ilişkin fişleme kayıtları Ankara'yı karıştırdı. Basında bazı üst düzey bürokratların isimlerinin yer almasının ardından, ilgili kurumlar inceleme başlattı. Bazı kurumlar ise listede kendi bürokratlarının olup olmadığını sormaya hazırlanıyor. Listede, Merkez Bankası, BDDK, Maliye, SGK gibi ekonominin kritik kurumlarındaki üst düzey bürokratların da bulunduğu belirtiliyor.

Kaynak: Star gazete