Acil servislerde büyük vurgun

Hastanelerin acil servislerinden alınan ücret vatandaşı çileden çıkardı. Hastanelerin acil servislerine giden vatandaşlar muayene ve tahlillerden alınan ücretlerden dolayı isyan etti.

takvim.com.tr takvim.com.tr
Giriş Tarihi :08 Nisan 2014 , 00:00 Güncelleme Tarihi :09 Nisan 2014 , 00:08
Acil servislerde büyük vurgun
Sağlıkta dönüşüm projesi ve sosyal güvenlik reformu ile vatandaşlar hastanelerin acil servislerine gidebilmekte ve hiçbir ücret ödemeden muayene olabilmekteydi.

Tıpta devrim niteliğinde olan bu uygulama milyonlarca vatandaş tarafında büyük bir memnuniyet yaratmış ve alt gelir grubunda olan vatandaşlar tarafından sevinçle karşılanmıştı. Fakat daha sonra Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) acil servise başvuran vatandaşları "yeşil ve kırmızı grup" olarak iki gruba ayırdı ve hastanelerin SGK'lı vatandaşlara sunmuş oldukları Acil Sağlık Hizmetlerinin ödemelerinde büyük kesintilere gitti.

Düzenlemeye göre acil servislere gelen hastalar, kırmızı ve yeşil alanlardan hangisine dahil olduğuna göre ikiye ayrılıyor. Kırmızı alan hayati tehlikesi olan ve 24 saat içerisinde ölümle sonuçlanabilecek hastaları kapsıyor. Bu alana giren hastalardan ücret talep edilmiyor. Yeşil alana giren hastalar ise hayati tehlikesi olmayanları kapsıyor. Bu alana giren hastalar SGK tarafından belirlenen katılım payı ücretini ödemek zorunda ve bunun yanı sıra hangi hastanın yeşil alana hangisinin kırmızı alana gireceğine ise muayene yapan doktor karar veriyor. Vatandaş acilde para ödemediğini zannediyor fakat eczaneye ilaç almaya gittiği zaman muayene katılım payı ortaya çıkıyor.

Vatandaşlar acil servislerden alınan muayene ücretlerinden şikayetçi ve bu ücretin haksız olduğunu söylüyor. Hastanelerin kazanç kapısı olmaması gerektiği söyleyen vatandaşlardan binlerce şikayet geldi.

ACİLE GELEN HER HASTA ACİL OLARAK KABUL EDİLMİYOR
Özel bir tıp merkezinin hekimi, hastanelerin acil servislerinde uygulanan korkunç gerçeği TAKVİM'e anlattı. Anadolu'da küçük bir ilçedeki tıp merkezinde görev yaptığı söyleyen hekim her acile gelen hastanın acil olarak kabul edilmediğini vurguladı ve "Bir hasta bize geldiği zaman iğnesi enjektörü serumu tahlili hepsinin devletin ödediği 19 TL para idi. Bunun yanında bir hasta devlet hastanelerinden özel bir hastaneye gittiği zaman tahlil röntgen vb. en az 150-200 TL'ye mal oluyor. Bu da ister istemez özel hastaneler daha güçlü olduğu için bu durumda tıp merkezlerinin kapanmasını istiyorlar." dedi

SGK'NIN BU UYGULAMASIYLA İNSANLAR SOYULUYOR
Yeşil alan ve kırmızı alan uygulamasıyla alt gelir grubundaki vatandaşların mağdur olduğunu söyleyen hekim, bu uygulamayla insanların soyulduğunu belirtti. Acil olarak kabul ettiğimiz ve tedavi uyguladığımız vatandaşlara en iyi bir şekilde hizmet verdiklerini belirtti ve Ankara Sosyal Güvenlik Kurumu'nun yüksek oranda kesintiler yaptığını vurguladı. "Biz acil olarak hastanın tüm tedavilerini yapıyoruz fakat Sosyal Güvenlik Kurumu'ndaki doktorlar fatura incelemesi yaptıkları zaman diyorlar ki biz acil kabul etmiyoruz. Acil yalnızca yüksekten düşmedir yada trafik kazasıdır vb. En kötü olan şey de fatura inceleyen 2 tane doktor. Bütün inisiyatif bu kişilerin elinde. Biz acil olarak kabul ediyoruz ama SGK'da fatura inceleyen doktorlar hayır bu acil değildir diyerek yüksek oranda kesinti yapıyorlar. Bu şekilde tıp merkezlerindeki paraların yüzde 80'ini kesiyorlar. Bunun sonucunda mağdur olan vatandaş oluyor. Parası olan vatandaşları o kadar etkilemeyebilir ama taşrada, şehir merkezine çok uzakta olan kasabalarda yaşayan insanlar bu uygulamanın en büyük mağduru oluyor"

SGK HASTALARA YEŞİL ALAN AÇIN DİYOR
Görev yaptığı ilçedeki insanların çoğunun yoksulluk sınırında yaşadığı söyleyen hekim vatandaşların ilaç alacak paralarının dahi olmadığını söyledi ve şöyle devam etti. SGK hastalara bakın ama yeşil alan açın diyor. Yeşil alan dediği şey ise acil olarak bakmayın. Sen acil olarak bakmadığın zaman da her hastadan 12 TL borç çıkıyor reçetesinde. Zaten ödediği 19 TL. Yeşil alan gösterdiğin zaman vatandaş 12 TL devlete para veriyor. Kaldı 7 TL. Zaten yüzde 30'unu vergi alıyor. Yani şu anda tıp merkezleri bedava hasta bakıyor hiç bir kazançları yok" dedi.

VATANDAŞ 15 LİRALIK İLACA 30 LİRA ÖDÜYOR
Her kesimden insanın eczaneye 60-70 lira borcu olduğunu ve eczaneden ilaç alamadığını söyleyen hekim, "Belli bir süre sonra çocuk bir havale geçirdiği zaman epilepsi geçirdiği zaman bu ömür boyu aileye bir yük oluyor. Yani o ailenin ne bayramı ne gezmesi olur. Bu hastalık ömür boyu sürer. O aile çocuğunu tedavi ettiremezse ve bu böyle devam ederse önümüzdeki yıllarda korkunç hastalıklar ortaya çıkacaktır. Vatandaşın tek geldiği yer acillerdir yani muayene parası olmadığı için gelebiliyor. Şu anda bir hastaneye gittiğin zaman vatandaş 15-20 liralık bir ilacı vatandaş 30 lira olarak devlete geri veriyor. Kalem başı ilaç alıyor yüzde 20 fark alıyor. Bir de muayene ücreti alıyor. Yani 15 liralık bir ilacı vatandaş 30 lira olarak geri ödüyor. " diye söyledi.

ŞU ANDA DEVLETİ DOLANDIRIYORLAR
TAKVİM'e ulaşan ve korkunç gerçeği anlatan hekim hastanelerin uyguladığı bir skandalı daha açıkladı. "Önceden hasta sağlık karnesiyle giderdi ve muayenesini olurdu. Hiç kimse gayri resmi fazladan giriş yapamazdı. Devleti dolandıramazdı. Şu anda özel hastaneler olsun devlet hastaneleri olsun bir hastayı ayda defalarca giriş yapabilir. Her türlü yolsuzluğu yapabilir. Çünkü hiçbir denetleme mekanizması yok"

DOKTOR ACİL HAL OLARAK KABUL ETMİYORSA ÜCRET TALEP EDEBİLİR
Acile başvuran vatandaşlar ücret ödemeyeceklerini zannediyor ama Sosyal Güvenlik Kurumu yönetmeliğinde bu durumu belirlemiş ve bunun dışında kalan durumları da doktorun inisiyatifine bırakmış. SGK yetkilileri acil hal kapsamına giren hastalıkları şöyle açıkladı. "Acil hal kapsamına 24 saat içerisinde ölümle sonuçlanacak yada buna istinaden sağlık bütünlüğünün kaybına yol açacak durumlar acil hal kapsamına girmektedir. Yoğun bakım üniteleri, yanık tedavileri, kanser tedavileri buna istinaden bundan doğan anormallik bozuklukları, genetik nakiller, yada trafik kazaları bunlar acil hal kapsamına girer. Bunun dışında kalan süreleri doktorunuz belirler. Doktorunuz size acil hal kapsamı olarak belirtmiyor ise acil hal kapsamına giren hastaneler acil servislerde kırmızı ve yeşil alan olarak gerçekleştirilir. Kırmızı alanda işlemleriniz gerçekleştiriliyor ise sizden ücret talep edemez. Fakat yeşil alan olarak yani acil hal durumu olmayan durumlarda sizin işlemleriniz gerçekleştiriliyor ise buna istinaden sizden ek ilave ücreti ve muayene ücreti talep edebilirler."

VATANDAŞLAR BU UYGULAMAYA İSYAN ETTİ
Acil servislerde mağdur olan ve yasal olarak ücret alınmaması gerektiğini söyleyen vatandaşlar acil olarak hastaneye gittiklerinde muayene ve tahlil ücreti talep edilmesine isyan etti ve şikayetvar.com'a şikayetlerini bildirdi

İşte o şikayetlerden bazıları;
- 'Bildiğim kadarıyla acillerde para alınmıyor ama bu akşam 81 yasında anneannemden 15 lira serum parası alındı. Bu konuda bilgilendirilmek istiyorum, aksi takdirde Sağlık Bakanlığına şikayet edeceğim'

- 'Ben Aydın Söke ilçesinden yazıyorum. 03.01.2014 tarihinde cuma günü uluslar arası Söke hastanesine acil bölümüne gittim ama gider gitmez bizden 15 tl ücret istendi. Türkiye'nin neresine gidersen git hiçbir yerde hiçbir şekilde ücret alınmayacak diye biliyorum. Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan bas bas bağırıyor, acillerde hiç ücret alınmadan hatta kimlik olmadan da bakılacağını söylemişti. Bu herkes tarafından da biliniyor, fakat veznedeki bayana sorduğumuzda tahlil yapılabilir onun için ücret alıyoruz dedi . Sağlık Bakanımız bu durumu çözmenizi, gereğinin yapılmasına istiyorum'

-'21. 09. 2013 tarihinde sabah 05:00 civarında eşimi acil servise götürdüm. Kusma, ateş şikayetleri vardı. Kan alındı. Bu kan tahlilinden 4 tanı işlemi yapılmış. Aynı zamanda tedavi için sorumluluk aldığıma dair bir belge imzalatıldı. Belgenin ön yüzünü okuyabildim. Tedavi için sorumluluk aldığıma dair bilgiler vardı. Ama ücretle ilgili bir bilgilendirme bulunmuyordu. Sabah 07:00 gibi çıktık ve benden tedavi için 200 TL para aldılar. Neden bu kadar fazla deyince, "4 tane tanı işlemi yapıldı" cevabı verdiler. Oysa acillerde ücret ödenmediğini duymuştum'

-' Kızımı 39.5 ateş ile özel hastanenin acil bölümüne götürdüm. Benden 30 TL ücret aldılar. Hem de SGK'lı olmama rağmen. Bu paranın acilen tarafıma iletilmesini istiyorum yoksa Sağlık Bakanlığı'na başvuracağım. Ayrıca kan tahlili ve idrar tahlilinde de 20 TL'ye yakın para alındı. Bu para uygun mudur?'