Sahilde bulunan kayık ve kağnı da bunu simgeliyor zaten. İnebolu kilometrelerce uzanan sahile sahip. Temmuz ve Ağustos ayları bu yörelere özgü denize girilebilecek en güzel aylar.
Denizin kokusu ve dalga sesleriyle birlikte bu uzun sahilde keyifli yürüyüşler yapabilirsiniz. Denize girmek için Boyranaltı sahili uygun.
Fakat daha sakin ve özgün yerler isterseniz Cide-Abana arasındaki koylardan yararlanabilirsiniz. "Akarsuları bol olan yer" olarak da ünlenen İnebolu'da, gerçekten hemen her yerde gürül gürül suların aktığı çeşmeler görürsünüz. Sahilden yukarıya doğru çıktığınızda İnebolu'nun kendine has küçük ve dar sokaklardan oluşan çarşısına girersiniz. Yukarılara doğru tırmandıkça da kendine özgü asırlık evleriyle göz göze gelirsiniz.
Koruma altına alınan 350 ev bulunuyor. Genelde bordo rengin hakim olduğu evlerde yöreye özgü aşı boyası kullanılıyor. Aşı boyası, bu ahşap evleri 20 yıl boyunca rahatlıkla koruyabiliyormuş. Evlerin çatıları da denizden çıkarılan marla taşlarından yapılmış. Bunlar hem çok iyi bir ısı yalıtımı sağlıyor hem de çok sert esen poyraz rüzgarlarına karşı çatıların uçmaması sağlıyor. Üç katlı, bahçeli konak tipi ahşap evler genellikle sülalelerin isimleri ile anılıyor. Her katı bağımsız bir daire gibi inşa edilmiş. Bölgede çok sayıda, kanyon, mağara ve şelale mevcut. Bunlardan Valla Kanyonu 12 kilometrelik uzunluğu ve 1200 metreyi aşan yüksekliğiyle dünyanın dördüncü büyük kanyonu.
NASIL GİDİLİR?
İnebolu, Kastamonu'ya 90 km, İstanbul'a 590 km, Ankara'ya ise 350 km mesafede bulunuyor. İstanbul'dan gelecek olanlar Gerede - Karabük - Safranbolu - Kastamonu güzergahını izleyerek İnebolu'ya gelebilirler.
NE YENİR?
Çarşı içerisinde sabahları İnebolu usulü güveç, diğer öğünlerde Karadeniz pidesi, katmer, el mantısı ve kömürde döner yiyebilirsiniz. Heyemola Restoran'da yerel lezzetlerin tadına bakabilirsiniz. Heyamola usulü köfte, güveç, kağıtta levrek, soya soslu uskumru pilaki deneyebilirsiniz. Ünlü İnebolu güveci için en eski esnaf lokantalarından Ehl-i Tat'ı tavsiye ederim. Ayrıca çarşı içerisinde bulunan İnebolu Dönercisi'nin kömürde döneri de çok meşhur.
NEREDE KALINIR?
Çok güzel tarihi evlerinin olmasına rağmen bu evler henüz konaklama açısından yeterince turizme kazandırılmamış. En gözde tesisleri sahilde bulunan Yakamoz Tatil Köyü. Yakamoz Tatil Köyü: 0366 811 31 00, Turizm Meslek Lisesi Uygulama Oteli: 0366 811 52 52, Huzur Pansiyon: 0 366 811 49 52, Altınöz Otel: 0366 811 45 02, Özlüce Otel: 0366 811 41 98.