Yeni virusler korku saçıyor

Son 30 yılda teknolojinin gelişmesiyle tanısı konabilen Kırım Kongo Kanamalı Ateşi ve Domuz Gribi gibi hastalıklara neden olan virüsler, öldürücü olabiliyor

takvim.com.tr takvim.com.tr
Kaynak GAZETE
Giriş Tarihi :20 Nisan 2011
Yeni virusler korku saçıyor
Son zamanlarda, daha önce adını bile duymadığımız salgınlar ortaya çıkıyor. Yeni salgınların etkenlerini ağırlıklı olarak virüsler oluşturuyor. Dünyada milyonlarca insanın ölümüne neden olan AIDS'in etkeni HIV henüz 25 yıl önce bulundu. Domuz gribi, kuş gribi, hanta, tatarcık ateşi ülkemizde yine son yılların önem kazanan hastalıkları oldu. Çok kısa bir geçmişte bu kadar çok yeni enfeksiyonla tanışmışsak, acaba ileride nelerle karşılaşacağız?

HIZLI EVRİM
Yeni virüsler teknoloji nedeniyle ortaya çıkmıyor, fakat teknoloji sayesinde tanınıyorlar. Kırım Kongo Kanamalı Ateşi, Kuş Gribi, Domuz Gribi gibi hastalıklara neden olan virüsler son 30 yılda teknolojinin gelişmesiyle saptanabildi. Diğer yandan, virüsler evrim geçiriyor ve yepyeni virüsler olarak yeni hastalıklar yapmaya başlıyor. En hızlı evrim yapan virüs, influenza. Bu virüs, hiç beklemediğimiz bir zamanda değişik bir hastalık ile karşımıza çıkıyor.

GLOBALLEŞME ETKİLİ OLDU
Küresel ısınma, dolayısıyla kuraklık, sorumlu tutulan etkenlerden. Globalleşme diğer faktör. Bu hem insanlar arası ve insan-hayvan arası temasların artmasına, virüsün oradan oraya taşınmasına yol açıyor. Uçakla vektör sivrisineğin ya da fasulye çuvalındaki bir başka hastalık taşıyan canlının taşınması hiç zor değil. Bazen seyahat sırasında bulaşıyor bu virüsler, bazen de başka yollarla. Yeni Virüslerin Ortaya Çıkma Nedenleri; Teknolojik gelişmeler Vahşi yaşam alanlarına yakınlaşma Ormanların parçalanması Yoksulluk Küresel ticaretin artması Küresel seyahatlerin artması Iklim değişikliği Hızlı ve etkin çözümlerde gecikme Sağlık sistemlerinin çökmesi, değişmesi.

MÜCADELE İÇİN EĞİTİM VE ARAŞTIRMA
Dünya Sağlık Örgütü, yeni enfeksiyonlarla baş edebilmek için ulusal ve uluslararası düzeylerde farklı sektörlerin işbirliği içinde bilgi üretmelerini ve üretilen bilgi ve teknolojiyi paylaşılmalarını öneriyor. Bunun için, Dünya Sağlık Örgütü tarafından tüm ülkelerde altyapının geliştirilmesi için kapasite yaratılması, bu alandaki küresel ve ulusal kaynakların desteklenmesi ve bu amaçla bilim insanlarının yetiştirilmesi ve laboratuvarların kurulması gerektiği belirtiliyor.

ENFEKSİYONLARIN ORTAK ÖZELLİKLERİ:
Bu etkenler çevresel faktörlerle (iklim, konaklar, taşıyıcı vektörler vs.) yakından ilgili.
Çoğu kez etkin tedavileri yok.
Aşıları yok.
Öldürücü olabiliyorlar.
Ne zaman ve nerede salgın gelişebileceğini kestirmek zor.
Son 30 yılda en çok artış gösteren hastalıklar, virüslerin neden olduğu hayvansal enfeksiyonlardır. Genellikle ilk görüldükleri yerlerin adını alırlar.