ZİRVE'DEN ÇÖZÜM ÇIKMADI:
14 Temmuz 2011'de, Balyoz Davası kapsamında tutuklunan generallerin durumunu görüşmek için Çankaya Köşkü'nde üçlü zirve düzenlendi. Işık Koşaner, hukuki sürecin peşinen cezalandırmaya dönüşmesinden yakındı. Koşaner, terfi sırasındaki generallerin YAŞ'ta emekli edilmeleri yerine "temdit veya özel izin" seçeneğinin kullanılmasını istedi. Ancak Başbakan Erdoğan, yasaların açık olduğunu, tutuklu generallerin durumunun YAŞ'ta değerlendirilemeyeceğini söyledi.
ORG. CEYLANOĞLU 'TEPKİ KOYALIM':
Köşk'teki zirvenin ardından Genelkurmay Başkanı Orgeneral Koşaner, karargahta kuvvet komutanlarıyla toplantı yaptı. Hükümetin tutuklu generaller konusunda geri adım atmadığını aktardı. Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Erdal Ceylanoğlu "Tepki koyalım, istifa edelim" dedi.
ORG. KOŞANER 'BEN DE DÜŞÜNÜYORUM':
Orgeneral Koşaner, Ceylanoğlu'nun bu önerisine, "Siz zaten emekli olacaksınız. Değişen bir şey olmaz" diye cevap verdi. Orgeneral Erdal Ceylanoğlu ise "O halde siz de istifa edin" diyerek gündeme bomba gibi düşen krizin fitilini ateşledi. Org. Koşaner, "Bunu ben de düşünmüyor değilim" diyerek istifa düşüncesini ilk kez açıkladı.
İNTERNET ANDICI SON NOKTA OLDU:
Önceki gün kabul edilen "İnternet Andıcı iddianamesi" ise istifaya giden süreci hızlandırdı. Çünkü Ege Ordu Komutanı Org. Nusret Taşdeler ile 6. Kolordu Komutanı Korg. Mehmet Eröz, İstihbarat Başkanı İsmail Hakkı Pekin ile Adli Müşavir Tümg. Hıfzı Çubuklu'nun da aralarında bulunduğu 22 kişi hakkında yakalama kararı çıkartıldı. Söz konusu iddianamede yer alanlar, internet sitesi kurup hükümeti devirme planları yapmakla suçlanıyor.
KIRILMA NOKTASI
Genelkurmay eski Başkanı Işık Koşaner'in emekli olma kararında kırılma noktasının Nisan'da geliştiği bildirildi. Zira söz konusu tarihte, Genelkurmay Başkanlığı "Balyoz Darbe Planı" tutuklamalarına itiraz etti ancak bu talep mahkeme tarafından reddedildi. Bu karardan bir süre sonra da Genelkurmay'ın internet sitesinden bir açıklama geldi. Söz konusu açıklamada, "163 personelin tutukluluk hallerini anlamakta güçlük çekilmektedir"
ALTTAN BASKI
Orgeneral Işık Koşaner ve 3 kuvvet komutanını emekliliğe götüren süreçte 3 faktörün etkili olduğu askeri kaynaklarca da doğrulandı. Kamuoyuna yansıdığı gibi tutuklu generaller sorununa çözüm bulamayan Işık Koşaner'in, "altan alta" tepki topladığı iddia edildi. Hatta subayların mahkemelerin yetki kullanım biçiminden ve tutuklulukla ilgili yasa hükmünde değişiklik yapılmamasından rahatsız olduğu belirtildi. Ayrıca asker ailelerinden gelen, "Sahip çıkmıyorsunuz" baskısı da kararı tetikledi. İşte bu iddialar, Orgeneral Işık Koşaner'in istifa sürecini başlattı.
TAVRI MERAK EDİLİYOR
Işık Koşaner'in emekli olmasıyla yerine geçecek olan Org. Necdet Özel'in tutuklu generallerin durumuyla ilgili nasıl bir formül izleyeceği merak konusu oldu. Terfi sırasında olan 14 tutuklu generalin TSK Personel Kanunu'nun 65. maddesi gereği Şura'ya gelmeyeceği belirtildi. Temditli olan generallerin de "Hizmet edemeyeceği için görev sürelerinin uzatılmasının mümkün olmadığı" gerekçesiyle re'sen emekli edileceği belirtiliyor.
* * *
6 BiN TL MAAŞ
Erken emekli olan Orgeneral Işık Koşaner, artık sivil hayata geçecek! Koşaner, ek göstergelerle birlikte tam 5 bin 884 TL emekli maaşı alacak. Koşaner'in maaşı yapılacak Temmuz zammıyla birlikte 6 bin TL'yi bulacak. Koşaner ve diğer komutanlar emekli olduktan sonra ordu evlerini ve askeri hastaneleri kullanabilecek.
CEYDA KARAASLAN