SARI ZARFTAKi iSiMLER
Operasyonun hedefindeki isimler, sarı zarf içinde ilgili Emniyet müdürlüklerine gönderildi. Ayrıca aramaların Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin kararları doğrultusunda yapılması istendi. Arama yapacak ekipler ise dün saat 06:00 itibariyle alarm durumuna geçti. Ve operasyon 08:00'de eşzamanlı gerçekleştirildi. İstanbul, Ankara, Eskişehir, Çanakkale ve Niğde'de baskınlar düzenlendi.
ÇEKiRDEK KADROSU
Baskınların kilit adresi ise Emekli Orgeneral Çevik Bir'in İstanbul'daki Harp Akademileri Yerleşkesi'ndeki lojmanı oldu. Bir'in evi aranırken bir savcı ve askeri yetkili de refakat etti. Emekli Tuğgenerel Abdullah Kılıçarslan'ın Ankara, Emekli Tuğgeneral İdris Koralp ile Emekli Tuğgeneral Ünal Akbulut'un İstanbul'daki evlerinde de arama yapılıp gözaltı işlemi gerçekleştirildi.
ÖZKASNAK'IN DURUMU
Haklarında gözaltı kararı bulunan ve emekli albay oldukları bildirilen 3 kişiye ise yurt dışında oldukları gerekçesiyle ulaşılamadı. Bir ile birlikte gözaltına alınan 14 kişi Ankara'ya götürüldü. Bu arada sürecin etkin isimlerinden, dönemin Genelkurmay Genel Sekreteri Tümgeneral Erol Özkasnak'a ilişkin bir işlemin olmaması da doğrudan Genelkurmay Başkanı'na bağlı olmasıyla ilişkilendirildi.
TK-2162 SEFERiNiN ÖNEMLİ YOLCUSU
Çevik Bir ile birlikte gözaltına alınan zanlılar dün saat 16:00'da Atatürk Havalimanı'na getirildi. Ancak uçak rötar yapınca, zanlılar bir süre bekledi. Rötarın ardından Bir ve diğer yolcular, TK 2162 sefer sayılı uçakla Ankara'ya götürüldü.
SİNCAN'DA TANKLAR YÜRÜDÜ
28 Şubat süreci adını 28 Şubat 1997 tarihli Milli Güvenlik Kurulu (MGK) kararları sonrasında aldı.1995 seçimlerinde Necmettin Erbakan liderliğindeki Refah Partisi sandıktan 1. çıktı. Ardından da ANAYOL hükümeti kuruldu. Ancak bu hükümetin ömrü, 3 ay sürdü. Daha sonra RP lideri Erbakan ile DYP lideri Tansu Çiller REFAHYOL Hükümeti'ni kurdu. 30 Ocak 1997'de Sincan Belediyesi Kudüs gecesi düzenledi. Askerler bu olay sonrasında hükümete tepki olarak Sincan'da tankları yürüttü.
ERBAKAN İSTİFA ETMİŞTİ
Dönemin Genelkurmay İkinci Başkanı Çevik Bir, tankların yürütülmesini "Demokrasiye balans ayarı" olarak niteledi. 28 Şubat'taki MGK toplantısında ise 18 maddelik bildiri hazırlandı. Ancak bildiriye tepki gösteren Erbakan, istifa etti. Dönemin Genelkurmay Sekreteri emekli Tümgeneral Erol Özkasnak ise "Postmodern darbe olmasaydı, 1999 seçimlerinde bu netice alınamazdı" dedi.
6 MİLYON KİŞİ FİŞLENDİ
28 Şubat operasyonunun bir nedeni de 28 Şubat'tan sonra askerin oluşturduğu Batı Çalışma Grubu (BÇG) oldu. BÇG, 28 Şubat 1997 kararlarından sonra kuruldu. Erol Özkasnak'a göre BÇG'nin kurulma fikri Çevik Bir'den geldi. BÇG, Oramiral Güven Erkaya'nın komutanı olduğu Deniz Kuvvetleri bünyesinde faaliyet gösterdi. İddiaya göre irticai faaliyetleri izlemek için kurulan BÇG, 6 milyona yakın insanı fişledi. Başta öğrenci yurtları, vakıflar, Kur'an Kursları ve imam hatip okulları BÇG'nin takibindeydi.
EVRENDAŞ
Çevik Bir, 12 Eylül Darbesi'nden sonra Evren'in başyaverliğini yapmıştı...
ÇEVİK BİR (E.ORG):
1958'de Kara Harp'ten mezun oldu. 12 Eylül Darbesi'nden sonra Cumhurbaşkanı Kenan Evren'in başyaverliğini yaptı. 1995-98 yılları arasında Genelkurmay İkinci Başkanı olarak çalıştı. 28 Şubat'tan 1 yıl önce ABD'de laiklik ödülünü aldı.
İDRİS KORALP (E.TUĞ):
MGK eski Genel Sekreteri emekli Org. Tuncer Kılınç'la birlikte çalıştı.
ABDULLAH KILIÇASLAN (E.TUĞ):
Süleymaniye'de Türk askerinin başına çuval geçirilmesi olayı sırasında Özel Kuvvetler Komutan Yardımcısıydı.
SUÇ DUYURUSU MALKOÇ'TAN
Ankara Özel Yetkili Başsavcı Vekilliği'nin yürüttüğü soruşturmada, HAS Parti'nin 16 Ocak'taki suç duyurusu etkili oldu. HAS Parti adına bu suç duyurusunu yapan Genel Başkan Yardımcısı Şeref Malkoç, "Bu soruşturma ile umarız ki Türkiye'nin üzerindeki kara perde kaldırılabilir" dedi.
KOZMİK SAVCI
Savcı Mustafa Bilgili, tanıdık çıktı. Bilgili, daha önce Kozmik Oda soruşturmasını da yürütmüştü. İşte Bilgili'nin "kozmik incelemesi", 28 Şubat soruşturmasına zemin hazırladı. Bilgili'nin Ankara Seferberlik Bölge Başkanlığı'ndaki "Kozmik Oda"da bulduğu 28 Şubat belgeleri, dünkü operasyonun temelini oluşturdu.
GÖZALTI LİSTESİ
ANKARA:
Abdullah Kılıçarslan (Emekli Tuğgeneral)
Hüsnü Dağ (Emekli Kurmay Albay)
Arslan Daştan (Emekli Kurmay Albay)
Oğuz Kalelioğlu (Emekli Kurmay Albay)
S. Kürşat Ökte (Emekli Kurmay Albay)
A. Nazmi Solmaz (Emekli Kurmay Albay)
Mustafa Kemal Savcı (Emekli Albay)
İ. Selman Yazıcı (Emekli Kıdemli Albay)
Ziya Batur (Emekli Albay)
Ruşen Bozkurt (Emekli Albay)
Mehmet Şinasi Çalış (Emekli Albay)
A. Yavuz Gürcüoğlu (Emekli Albay)
İsrafil Aydın (Emekli Albay)
Yahya Cem Özarslan (Emekli Albay)
Serdar Çelebi (Emekli Kıdemli Albay)
Ahmet Aka (Emekli Binbaşı)
Hamza Özaltun (Emekli Başçavuş)
İSTANBUL:
Çevik Bir (Emekli Orgeneral)
İdris Koralp (Emekli Tuğgeneral)
Ünal Akbulut (Emekli Tuğgeneral)
Yüksel Sönmez (Emekli Albay)
Cengiz Çetinkaya (Emekli Albay)
Eser Şahan (Emekli Albay)
Salih Eryiğit (Emekli Binbaşı)
Mustafa Babacan (Emekli Yüzbaşı)
Necdet Batıran (Emekli Başçavuş)
Orhan Nalcıoğlu (Emekli Yüzbaşı)
Aydın Karaşahin
ÇANAKKALE:
A. Tarık Yelkenci (Em. Asts.)
NİĞDE:
Ümit Şahintürk (Emekli Kd. Albay)
ESKİŞEHİR:
Alican Türk (Emekli Albay)
