Bu iş olacak ama bizi terletiyorlar

Hollanda Başbakanı ile ortak basın toplantısı düzenleyen Başbakan Erdoğan, AB'nin vize muafiyetinin mutlaka olacağını belirtirken Hollanda Başbakanı Mark Rutte, ''Zaman içinde ben Türkiye'nin AB'ye kesinlikle gireceğini düşünüyorum'' dedi.

takvim.com.tr takvim.com.tr
Giriş Tarihi :06 Kasım 2012 , 00:00 Güncelleme Tarihi :06 Kasım 2012 , 21:24
Bu iş olacak ama bizi terletiyorlar
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Avrupa Birliği (AB) ile vize muafiyetine ilişkin, ''Öyle zannediyorum ki bu iş aşılacak ama bizi biraz yoruyorlar, terletiyorlar'' dedi.

Erdoğan, Hollanda Başbakanı Mark Rutte ile Başbakanlık Merkez Bina'daki görüşmesinin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Sözlerine, Hollanda heyetini Ankara'da ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti ifade ederek başlayan Başbakan Erdoğan, ilkbaharda Hollanda'ya iadeiziyaret yapmayı planladığını söyledi.

Hollanda Başbakanı Rutte ile görüşmelerinin oldukça verimli geçtiğini ifade eden Erdoğan, iki ülke arasındaki ilişkilerin 400'üncü yıl dönümünün yaşandığı süreçte, ülkeler arasındaki üst düzey ziyaretlerin artmasının önemine değindi.

Erdoğan, 2011'de 7 milyar avroya ulaşan iki ülke arasındaki ticaret hacminin, 2012'nin ilk 7 ayındaki sonuçlara göre 4 milyar avro düzeyinde seyrettiğini belirterek, ''Temenni ediyorum ki şu kalan süre içinde bu yılı en az zararla kapatırız diyorum iki ülke açısından'' diye konuştu.

TÜRKİYE'DE 2 BİN HOLLANDA FİRMASI FAALİYETTE

Türkiye'de 2 bin Hollanda firmasının faaliyette bulunduğunu kaydeden Erdoğan, ''Adeta Almanya ile Hollanda arasında şirketler silsilesinin yarışı var. Almanya'nın 4 bin civarında firmasının Türkiye'de yatırımı var. Hollanda'nın 2 bin firmasının Türkiye'de yatırımının olması gerçekten anlamlı'' değerlendirmesinde bulundu.

Hollanda'da 400 bin Türk vatandaşının yaşadığını hatırlatan Erdoğan, Fransa'da 500 bin, Almanya'da da 3 milyon civarında soydaşın bulunduğunu kaydetti. Erdoğan, ''Toplam 500 milyon içinde, sadece bu üç ülkede 4 milyon vatandaşımız var. Zaten Avrupa Birliği'nde aslında varız. Hollanda'nın bize Avrupa Birliği konusundaki desteğini bundan sonraki süreçte de artırarak devam edeceğine inanıyorum'' ifadesini kullandı.

Hollanda Başbakanı Rutte'nin beraberinde yüze yakın işadamıyla Türkiye'ye geldiğine dikkati çeken Erdoğan, yarın İstanbul'da işadamları forumu düzenleneceğini belirtti.

NATO müttefiki olan Türkiye ve Hollanda'nın, çeşitli uluslararası örgütlerde de işbirliği halinde olduğunu söyleyen Erdoğan, Hollanda'da yaşaşan Türkler'in, Hollanda halkı ile uyum içinde yaşadığını vurguladı. Hollanda'nın da Türk vatandaşlarına bakışının çok farklı olduğunu gördüklerini dile getiren Erdoğan, ''Bunu hissediyoruz, görüyoruz. Gerek siyasi noktada aldıkları temsil yetkisiyle çok iyi konumdalar, gerekse demokratik anlamda kendilerine verilen yetkiler, hak ve özgürlükler noktasında çok iyi konumdalar. Temennimiz bunun daha iyi noktaya gelebilmesidir'' diye konuştu.

Başbakan Erdoğan, iki ülke arasındaki ticaret hacmini geliştirmenin yanı sıra siyasi, kültürel noktalarda ve bölgesel sorunların aşılmasında da iki ülke arasındaki dayanışmanın devam edeceğini bildirdi.

Konuk Başbakan ile Suriye konusunu da değerlendirme fırsatı bulduklarını dile getiren Erdoğan, şöyle devam etti:

''BM'de bu konuya ne gibi yaklaşımımız olabilir, bunları değerlendirme fırsatımız oldu. Bütün bunların yanında da yine özellikle şu anda Hollanda'nın Türkiye'ye yönelik bakışında gerek gemi inşa sanayinde müşterek ne gibi adımlar atabiliriz, uçak sanayinde ne gibi müşterek adımlar atabiliriz, finans sektöründe yine Türkiye'ye girmek arzusunda olana bir Hollanda bankasına yönelik ne gibi adımlarımız olabilir. Savunma sanayiinde ne gibi adımlar atabiliriz. Bunları konuşma, değerlendirme fırsatını bulduk.''

Enerji sektörüyle ilgili Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı ile Shell'in ne gibi girişimlerde bulunabileceğiyle ilgili Shell Yönetim Kurulu Başkanı'nın Türkiye'yi kısa bir süre önce ziyaret ettiğini ifade eden Erdoğan, ''Kendileriyle görüşmelerimizi yapmıştık. Bu alanda da yoğun bir çalışmanın içine bakan arkadaşlarımız girmek suretiyle inşallah burada da hayırlı neticeler alacağız. Gerek Akdeniz'de gerek Karadeniz'de yapılabilecek yatırımların olabileceğine inanıyoruz'' diye konuştu.

''ÇOK GENÇ, KISKANIYORUM''

Ortak basın toplantısı öncesinde iki ülke arasında ''havacılık ve uzay alanında inovasyon ve işbirliği mutabakatı'' imzalandı. Anlaşmaya Türkiye adına Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım imza koydu.

Başbakan Erdoğan, basın toplantısının ardından, Hollanda Başbakanı Rutte'yle tokalaşma fotoğrafı çektirirken, Rutte'yi göstererek, ''Çok genç, kıskanıyorum'' esprisi yaptı.

Sorular

Toplantıda açıklamaların ardından, önce Hollandalı ardından Türk gazetecilerin soruları yanıtlandı.

''Hollanda AB ülkeleri arasında ilk kez Türk iş adamlarına vizeyi kaldıran bir ülke. Türkiye olarak siz de Hollanda gibi dostlarınız vasıtasıyla AB'ye yönelik neler yapmak istiyorsunuz'' sorusuna Başbakan Erdoğan, şu yanıtı verdi:

''Bu konuda Türkiye olarak bizim yaklaşımımız şu: Bildiğiniz gibi Avrupa Birliği'nde şu anda AB ile yakından uzaktan alakası olmayan Latin Amerika ülkeleri dahi adeta Schengen vizesi kullanır gibi rahatlıkla girip çıkabiliyorlar. Türkiye, müzakereci bir ülke olduğu halde şu anda hala vize muafiyetinden istifade edemiyor. Bu konuyu Avrupalı bütün birlik üyesi dostlarımıza hep anlattık, anlatıyoruz. Öyle zannediyorum ki bu iş aşılacak ama bizi biraz yoruyorlar, terletiyorlar.''

Hollanda'nın AB sürecinde Türkiye'yi her zaman desteklediğini, bu konuda da destekleyeceğine inandığını dile getiren Başbakan Erdoğan, şunları kaydetti:

''Bizim Hollandalı dostlarımıza yönelik vize konusunda bir zorlaştırma olmadığı gibi aramızda şöyle bir olumlu yan var. Çifte vatandaşlıkta Hollanda ile Türkiye arasında bir sıkıntı yok. Mesela Almanya ile çifte vatandaşlık konusunda geçmişte sıkıntı yoktu ve 700 bin soydaşımız Alman vatandaşı da olabildi. Ama ondan sonra bir engel koydular maalesef 2 milyon 300 bin insanımız şu anda hala bunun mücadelesi içinde. Fransa'da da aslında vatandaşlık noktasında sorun yok. Orada bizimkilerde sorun var. Çünkü bizimkiler vatandaş olmak istemiyor. 100 bin civarında orada Türk'ün aynı zamanda Fransa vatandaşlığı var. Hollanda'da böyle bir sorun yok. Bizde bir sorun yok. İsteyen Hollandalı dostumuzu biz vatandaş yapabiliriz yeter ki teröre vesaireye bulaşmamış olsun.''

Toplantıya, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım ile AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik de katıldı.

Hollanda Başbakanı Mark Rutte, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Başbakanlık Merkez Bina'da yaptığı görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuştu.

Rutte, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Erdoğan'a, kendisini Türkiye'ye davet ettikleri için teşekkür ettikten sonra bu yıl Türkiye ile Hollanda arasındaki diplomatik ve ticari ilişkilerin 400. yılının kutlandığını hatırlattı.

Hollanda kraliyet ailesinin yakında Türkiye'yi ziyaret edeceğini ifade eden Rutte, beraberinde Türkiye'ye gelen Hollandalı işadamlarının yarın İstanbul;da Türk şirketleriyle görüşmeler yapacağını söyledi. Rutte, ''Bugün de enerji, sanayi, bankacılık ve finans sektöründe önemli görüşmeler yaptık. Gelecekte yapabileceklerimizle ilgili yol haritası oluşturduk'' dedi.

''TÜRKİYE ARTIK İSTİKRARLI BİR ORTAM SAĞLIYOR''

Rutte, kredi derecelendirme kuruluşu Fitch'in Türkiye hakkında yaptığı not artırımı dolayısıyla Başbakan Erdoğan'ı tebrik ettiğini belirterek, ''Not artırımı Türkiye için çok güzel bir haber. Türkiye artık istikrarlı bir ortam sağlıyor'' diye konuştu.

Başbakan Erdoğan ile görüşmesinde Suriye konusunda gündeme geldiğini kaydeden Rutte, ''Türkiye mülteciler konusunda büyük bir yük taşıyor. Hollanda olarak biz 2 milyon avro yardım sağlamak üzere taahhütte bulunduk'' diye konuştu.

Rutte ayrıca siyasi ve ticari anlamda iki ülke arasında yapılabilecekler konusunda heyecanlı olduğunu söyledi.

Rutte, Türk vatandaşlarına Avrupa ülkeleri tarafından uygulanan vize konusundaki bir soru üzerine, Hollanda'nın Türk işadamlarının ülkeye hızlıca giriş yapabilmelerini sağlamak istediklerini belirtti. Hollanda'nın Türkiye'deki diplomatik temsilciliklerinin bu konuda çok aktif olduğunu söyleyen Rutte, ''Diplomatik temsilciliklerimiz gerek öğrencilerin gerek işadamlarının Hollanda'ya hızlı girişi için çalışıyorlar. Bu anlamda somut sonuç elde etmeye çalışıyoruz'' ifadesini kullandı.

''ZAMAN İÇİNDE TÜRKİYE'NİN AB'YE KESİNLİKLE GİRECEĞİNİ DÜŞÜNÜYORUM''

Rutte, Türkiye'nin AB üyeliğiyle ilgili bir soru üzerine de Türkiye'nin AB süreci başladığında yaklaşık 80 bin yeni kuralın kağıda döküldüğünü hatırlatarak, ''Burada uzun vadeli bir süreç var. Öncelikle bu kriterlere uyulması bekleniyor. Bunun adil olmasını istiyoruz. Güncel sürecin bunu etkilemesini istemiyoruz. Türkiye kriterlere uymak için çaba gösteriyor. Türkiye büyük bir ülke. Zaman içinde ben Türkiye'nin AB'ye kesinlikle gireceğini düşünüyorum'' ifadesini kullandı.

Rutte, ''Türkiye'nin notunun artırılması gecikmiş miydi? Not artırımı Hollandalı yatırımcıları cesaretlendirir mi'' sorusu üzerine de ''Ben kredi notlarının nasıl verildiğini anlamakta zorlanıyorum. Anlamaya çalışmayı da bıraktım. Bu Türkiye için çok güzel bir haber. Bağımsız bir hakem Türkiye'yi istikrarlı buluyor. Bu, yabancı yatırımcıların çekilmesi için çok önemli. Başbakan Erdoğan adına mutluyum. Tabii bu çok kolay olmadı. Demek ki önemli bir yol katedildi ve Türkiye için böyle güzel bir haber geldi'' değerlendirmesinde bulundu.