Köstebek kim?

Teröristbaşı Öcalan ile BDP heyetinin İmralı'da yaptığı görüşme tutanakları kamuoyuna sızdı. Olay için "2'nci Oslo" yorumu yapıldı. Herkes birbirine "Köstebek kim?" sorusunu sormaya başladı...

takvim.com.tr takvim.com.tr
Kaynak GAZETE
Giriş Tarihi :01 Mart 2013
Köstebek kim?

İÇİNDEKİLER

BDP milletvekilleri Altan Tan, Sırrı Süreyya Önder ve Pervin Buldan, geçtiğimiz hafta sonu İmralı'ya gidip teröristbaşı ile bir araya geldi. Görüşme barış sürecine yönelik umutları arttırırken dün şok bir olay yaşandı. Öcalan ve heyetin yaptığı 5 saatlik görüşmenin tutanaklarının bazı bölümleri, dün bir gazetede yayımlandı. Sızma, "sürece sabotaj" girişimi olarak değerlendirildi.

DEPREM ETKİSİ YARATTI
Tutanakların sızdırılması Ankara'da da deprem etkisi yarattı. Tutanakların ortaya çıkması üzerine Adalet Bakanlığı da acil gündemle toplandı. Bakanlık kaynakları, basına sızan ifadelerle İmralı tutanaklarını karşılaştırdı. Basına sızan görüşlerin MİT görevlilerinin aldığı notlarla örtüşmediği açıklandı. Hükümet kaynakları ise ifadelerin BDP tarafından sızdırıldığını düşünüyor.

'BİZ SIZDIRMADIK'
BDP de tutanakların sızdırılmasının süreci sabote etmeye dönük olduğunu savundu. Grup Başkanvekili İdris Balüken, tutanakların kendileri tarafından verilmediğini belirtti. Baluken, "Oslo görüşmelerini kim sızdırdıysa bunu da o sızdırdı. Başka provokasyonlar da olabilir" dedi.

MEKTUPLAR ADRESE ULAŞTI
Çözüm sürecindeki yoğun trafik Erbil- Brüksel hattında devam ediyor. İmralı'dan gönderilen 20 sayfalık mektup Kandil ve Avrupa'daki adreslere teslim edildi. Hemen ardından da BDP ve DTK Eşbaşkanları önceki gece Süleymaniye'ye gitti. Heyet, terör örgütü PKK yöneticileri ile yüz yüze görüştü. Öcalan'ın kendilerine sözlü olarak ilettiği mesajları da paylaştı.

YNK-KDP DE DEVREDE
Bu arada Kandil'e giden heyeti Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani'nin partisi YNK üyeleri karşılarken, Bölgesel Kürt Yönetimi Lideri Mesut Barzani'nin partisi KDP de sürece tam destek veriyor.

GÖRÜŞME HENÜZ BAŞLANGIÇ
BDP'nin dün yayınladığı Parti Meclisi sonuç bildirgesinde şöyle denildi: "İmralı'daki görüşmeler çözümün kendisi değil başlangıcıdır. 4. yargı paketinin içi de bundan önceki paketler gibi neredeyse boştur. Partimiz böyle bir paketi kabul etmeyecektir."

* Pervin Buldan, Sırrı Süreyya Önder ve Altan Tan'ın da arasında bulunduğu BDP heyeti, geçtiğimiz hafta İstanbul'dan İmralı'ya gitmişti...

* BDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan dün KCK Yönetim Kurulu Üyesi Zübeyir Aydar başta olmak üzere örgütün Avrupa sorumluları ile görüşmek için Brüksel'e gitti. Buldan, "Mektup zaten dün (önceki gün) gitti. Ben sadece Öcalan'la yapılan görüşmelere yönelik konuşmak için gidiyorum" diye konuştu.

* İmralı' dan gönderilen 20 sayfalık mektup Kandil ve Avrupa'daki adreslere iletildi. Kandil'e mektubu BDP milletvekili Sırrı Süreyya Önder götürdü.

'BAZILARI BARIŞI İSTEMİYOR...'
Tutanaklarda yer alan ifadelerin basında yer almasına siyasilerden de tepkiler geldi.
AK Partili Galip Ensarioğlu: Devletin ve PKK'nın içinde barışı istemeyenler olabilir. Bunlar oldu diye süreçten vazgeçilmiyor.
AK Partili Mehmet Metiner: Bu sürecin her türlü provokasyona rağmen kararlılıkla sürdürülmesi gerekir.
BDP Milletvekili Sırrı Sakık: BDP'nin diplomatik temasları sürerken, görüşme notlarının sızdırılması şık olmadı. Umarız bu tablo sürece zarar vermez.

MUHALEFETTEN TEPKİ
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu: Ortaklardan birisinin yaptığı açıklamaları gazetelerde okuduk, diğer ortağın yapacağı açıklamaları bekliyoruz.
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli: Bugün ülkenin tek gündemi İmralı'da yatan teröristin ne zırvaladığı, neyi tavsiye ettiği ve neleri istediği.


HAZAL ATEŞ