Kemal Kılıçdaroğlu: "Siyasi partiler yasası değişmeli"

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Türkiye'nin 12 Eylül darbecilerinin yaptığı siyasi partiler yasasından kurtulması gerektiğini söyledi. Kılıçdaroğlu, "Milli iradeye duyduğum saygı gereği değiştirmemiz lazım. Değiştirmezsek demokrasiyi kökleştiremeyiz." dedi.

takvim.com.tr takvim.com.tr
Kaynak GAZETE
Giriş Tarihi :24 Nisan 2013
Kemal Kılıçdaroğlu: Siyasi partiler yasası değişmeli

İÇİNDEKİLER

Partisi tarafından Çorlu Silverside Otel'de düzenlenen "CHP İş Dünyası Diyalog ve Dayanışma Birimi İş Dünyası ve Meslek Örgütlerinin Sorunları ve Çözüm Yolları" konulu toplantıda işadamlarına hitap eden Kılıçdaroğlu, sözü siyasi partiler yasasına getirdi.

23 Nisan Bayramı'nı yeni kutladıklarını belirten Kemal Kılıçdaroğlu, "Meclisin duvarında "Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir" yazar. Bizim Meclisimiz Gazi Meclistir. Kurtuluş Savaşı'nı yönetmiştir. Bizim meclisimiz kurucu meclistir. Çünkü, Türkiye Cumhuriyeti devletini kurmuştur. Bizim meclisimizin ünvanı çoktur. Her milletvekili bu meclisin hakkını teslim etmek zorundadır. Milletin oyuna, her milletvekilinin saygı göstermesi lazım. Siz milletvekili seçtiğinizi sanıyorsunuz. Hayır efendim. Biz şöyle yapıyoruz. Oturuyoruz milletvekili listelerini hazırlıyoruz. Sizin önünüze koyuyoruz bunlara oy vereceksiniz diyoruz. Oy vermezseniz ayrıca size ceza yazarız diyoruz. Bu demokrasi değildir. Milletin vekilini milletin kendisinin seçmesi lazım. Bunun için siyasi partiler yasasının değişmesi lazım. Ana muhalefet partisinin genel başkanı olarak açık çek veriyorum. Gelin siyasi partiler yasasını değiştirelim. 12 Eylül darbecilerinin yaptığı siyasi partiler yasası Türkiye'yi bu koşullarla karşı karşıya bırakıyor. Demokrasi adına değiştirmemiz lazım. Milli iradeye duyduğum saygı gereği değiştirmemiz lazım. Değiştirmezsek demokrasiyi kökleştiremeyiz." dedi.

Türkiye'nin 1920 yılında dualarla açılan Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) kültürünün arasında durmak zorunda olduğunu anlatan Kılıçdaroğlu, "O kültürün arkasında durmazsak başarılı olamayız. İşin özü budur. İşin özü üretmekten geçer. O insanlar plan nedir onu bile bilmiyorlardı. Ali İktisat Meclisi'ni kurdular. Ekonomiyi nasıl idare ederiz diye. Onlar el yordamıyla doğruları bulmaya çalıştılar. Ama tek kuralları vardı. O da kul hakkı yenmeyecekti. Kendi dönemlerinde yani tek parti döneminde 4 bakanını yüce divana gönderdiler. Yolsuzluktan dolayı ve mahkum ettirdiler. Yolsuzluk yapanı asla ve asla affetmediler." diye konuştu.