Asıl kurucu Muallim Enver

Bir spor kulübü bir ekip tarafından kurulur. Ama ille de Fenerbahçe'yi kuran ekibin arasında eşitler arasında birinci aranacaksa o isim Muallim Enver'dir. Yani enver Yetiker... Enver bey, o dönem Sanit Joseph Lisesi'nde Türkçe öğretmeni olarak görev yapıyordu

takvim.com.tr takvim.com.tr
Kaynak GAZETE
Giriş Tarihi :17 Ocak 2015
Asıl kurucu Muallim Enver
Galatasaray Kulübü Başkanı Duygun Yarsuvat'ın "Fenerbahçe'yi de Galatasaraylılar kurdu" demesi beklendiği gibi bir tartışma yarattı ve doğal olarak Fenerbahçe'yi kimin kurduğu tartışılmaya başlandı. Bir spor kulübü bir ekip tarafından kurulur, ama ille de o ekibin içinde "eşitler arasında birinci" aranacaksa o isi Muallim Enver'dir. Yani soyadı kanunu sonrasının Enver Yetiker'i. Ayasofya Camii Başvaizi Abdurrahman Hulusi'nin oğlu Enver Kemal Bey, Kadıköy'deki Saint Joseph Lisesi'nde Türkçe Öğretmenliği yaparken bir grup arkadaşıyla birlikte Fenerbahçe'yi kurdu ve 1 numaralı kurucu üye oldu. Milli Mücadele esnasında Sirkeci Gümrük Müdürü olarak Anadolu'ya sandık sandık silah kaçırdığı için zafer sonrası İstiklal Madalyası'yla onurlandırılmış ve bu hizmetlerinden dolayı ayrıca Atatürk tarafından kendisine bir teşekkür mektubu yazılarak takdirname verilmiştir.

AMBLEM TOPUZ HİKMET'TEN

Enver Yetiker, 17 Mayıs 1955
'te vefat ettiğinde İstanbul İhracat Gümrüğü Baş Müdürü'ydü ve kendisi gibi öğretmen olan Zehra Yetiker'le evliydi. Cenazesi Kadıköy Zühtüpaşa Camii'nden kaldırıldı. Adı İstanbul Eyüp'te bir sokağa verildi. Fenerbahçe'nin amblemini çizen ünlü futbolcu Topuz Hikmet (Topuzer), amblesinin öyküsünü de şöyle anlatır: Kulübümüzün rengi sarı-beyazdan, sarılaciverte çevrildikten sonra, bu yeni renklerle bezenmiş bir rozet yaptırılması işi mevzubahis oldu.

İLK RENKLER...

Arkadaşlarım bu rozetin çizilmesini bana bıraktılar. İlk önce bayrağımızın renkleri kırmızı ile beyazı bir araya getirdim. Sonra kırmızının üzerine bir kalp şekli çizerek bunu sarı- laciverde boyadım ve üzerine de metanet, kuvvet ve sağlamlığın ifadesi olan meşe dalını resmettim. Beyaz kısmı da kulübümüzün ismini ve tesis tarihini yazdım. Rozetimizi çizerken ona şu mânayı vermeye çalıştım: (Kalpten gelen bir bağlılık bu kulübe hizmet etmek)... Çizdiğim şekil arkadaşlar tarafından beğenildi ve yeni rozetimiz o tarihten Almanya'da bulunan arkadaşımız Tevfik Haccar'ın delâletiyle (kılavuzluğuyla) orada yaptırıldı. Yeni harflerin kabulünden sonra aynı şekil muhafaza edildi, sadece (Fenerbahçe Spor Kulübü- 1907) yazısı yeni harflere tebdil olundu." Topuz Hikmet'in resim yeteneği de dayısı ünlü ressam Fikret Mualla'dan gelir.

TAYFUN ER