Bitkisel ilaç kızılcık

C vitamini deposu kızılcık, yaz günleri için susuzluğu gideren bitkisel bir ilaç...

Giriş Tarihi :28 Haziran 2011
Bitkisel ilaç kızılcık

İÇİNDEKİLER

Bizim dağlarımızın kızılcığı bazı sözlüklerde 'cranberry' diye geçiyor ancak bu doğru değil, bilimsel sınıflamaya göre bu iki meyve aynı cinsten bile değil. Avrupa ve Güneybatı Asya'ya ait bu meyve Anadolu'da doğal olarak yetişiyor. 'Cornaceae' ailesinden ve Latince adı 'Cornus mas L.' Kızılcık, drupa tipi, kapalı tohumlu yani sert çekirdekli bir meyve.

ÇİN TIBBI'NDA YERİ VAR
Çin tıbbında önemli bir bitkisel ilaç sayılıyor kızılcık. 'Liu Wei Di Huang Wan' adı verilen ve 6 bileşeni olan bir 'iyileştirici tonik' bileşimine giriyor. Türkiye'de büyüyüp de çocukluğunda 'kızılcık şerbeti' içmeyen yoktur herhalde, bu kırmızı boncuklar hem sağlığınıza hem de güzelliğinize çok şey katıyor, işte faydaları… İyice olgunlaşınca tüketilmesi gereken bu meyvenin buruk bir tadı oluyor. Antioksidan gücü hakkında birkaç bilimsel yayın var ancak yayın sayısı çok fazla değil çünkü dünyada yaygın olarak bulunan bir meyve değil.
Mevcut yayınlar ise antioksidan kapasitesinin oldukça güçlü olduğu lehine.

GÖRMEYE FAYDALI
Çin Tıbbı'nda görme keskinliğini artırmak için kullanılıyor. Görme fonksiyonu da aslında santral sinir sisteminin bir parçası ve nöronal aktivitelerin sonucunda gerçekleşen bir olay.
Dolayısıyla aslında sürpriz değil kızılcığın görme fonksiyonlarına olan olumlu etkileri. Kızılcık, kış günlerindeki portakalı aratmayacak kadar da C vitamini içeriyor aynı zamanda. C vitamininin düzenli tüketilmesi çok önemli, fazla miktarda tüketilmesi gerekmiyor çünkü vücutta depolanmadığı için idrar yoluyla atılıyor. Sıcak yaz günlerinde susadıkça ara ara kızılcık şerbeti içmek oldukça mantıklı. Şeker hastaları da rahatlıkla istifade edebilirler bu şerbetten. Şekerinin sınırlı ilave edilmesi şartıyla elbette, ancak taze ve olgun meyveleri diledikleri kadar tüketebilirler. Çünkü kızılcığa buruk tadını veren etken maddeler, kan şekerini de dengeleyici güce sahip.

DİYABETİKLERE ÖNERİLİR
Bu bilimsel veriler bize şeker hastalarının bol bol istifade etmesi gerektiğini gösteriyor bu şifalı meyveden. Üstelik bu konuda oldukça ayrıcalıklı ve şanslıyız, bu kıymetli meyve, ülkemizin de dahil olduğu çok sınırlı bölgede yetişiyor.
Ülkemizin, doğamızın kıymetini bilelim. Sağlıkla kalın...