Her damlası sağlık
Meyve suları, sağlıklı beslenmenin en doğal yollarından biri. Meyve suyu sektörünün kurtarıcısı ise tam 18 yıl önce kurulan MEYED oldu

Meyve Suyu Endüstrisi Derneği (MEYED) Genel Sekreteri Ebru Akdağ, meyve suyu sektörünü anlattı.
MEYED'in 1993 yılında meyve suyu sektöründe faaliyet gösteren firmaları aynı çatı altında toplamak üzere kurulduğunu anlatan Akdağ, "MEYED, 'meyve suyu' kavramını kamuoyuna doğru tanıtmayı, sektör içi işbirliğini geliştirmeyi, firmalar arasındaki bilgi değişimini hızlandırmayı, ilgili araştırmaları desteklemeyi ve kamuoyu ile ilgili kuruluşları meyve suyu ve faydaları konusunda bilgilendirmeyi amaçlamaktadır" dedi.
DÜNYADA 6'NCI SIRADA
Türkiye'nin ürettiği 16.3 milyon ton meyve ile dünya üretiminde 6'ncı sırada olduğunu ve dünya meyve üretiminin yaklaşık yaklaşık 3'ünü karşıladığını anlatan Ebru Akdağ, şöyle konuştu: "Türkiye; dünyada kayısı ve vişne üretiminde birinci, nar üretiminde üçüncü, elma ve domates üretiminde dördüncü ve şeftali ile üzüm üretiminde ise altıncı sırada yer almaktadır."
AVANTAJLI ÜLKE
MEYED Genel Sekreteri Ebru Akdağ, Türkiye meyve suyu sanayisinin; ülkemizin tarıma elverişli coğrafi konumu, iklimsel olanaklar, genç nüfusu ve ekonomideki gelişmelere paralel olarak artan alım gücü açısından birçok avantaja sahip olduğunu belirtti. Bu avantajların açtığı fırsat kapıları, doğru şekilde kullanıldığı takdirde ülke ekonomisinin gelişmesine çok ciddi katkıda bulunacağının altını çizen Akdağ, şunları söyledi: "Ülkemiz meyve ve meyve işleme sanayisinin önünde, hem dış pazardaki hem de iç pazardaki gelişmelerden dolayı çifte fırsat bulunmaktadır. Dış pazarlara baktığımızda ithalat için yükselen bir talep var olduğu görülmektedir. Türkiye'nin önüne yakın gelecekte Avrupa kaynaklı önemli ihracat fırsatları çıkacaktır. İç pazar ise ekonomideki gelişmeler ve tüketim ihtiyacı artışına paralel olarak hızla genişlemektedir."
TÜKETİMİ OLDUKÇA AZ
Tüketim açısından Türkiye; meyve suyu pazarında dünyadaki diğer ülkelerle karşılaştırıldığında, en dinamik ve en hızlı büyüyen pazarların başında yer almaktadır. Ancak kişi başına tüketim, henüz hak ettiği seviyelerin oldukça altında seyretmektedir. AB'de kişi başına düşen meyve suyu ve nektarı tüketimi ortalaması yıllık 23 litre civarındadır. Türkiye'de ise, kişi başına düşen meyve suyu ve nektarı tüketimi henüz 8 litre civarında.
ÇEŞİTLERİ ARTIYOR
Türkiye'de daha çok; elma, şeftali, kayısı, vişne, portakal, üzüm ve nar meyveleri meyve suyu sanayisinde işlenmektedir. Ayrıca son dönemde hem meyve suyuna işlenen havuç, limon, çilek, ayva, domates, armut, mandalina, kuşburnu, karadut gibi meyveler de her geçen gün miktar olarak artmaktadır.
Dünya meyve suyu ticaretinde en önemli iki kalem elma ve portakaldır.