Dengeli şeker
Karbonhidrat ve lif bakımından zengin olan yulaf, şekeri dengeleyip, diyabete 'dur' diyor

Çok amaçlı bir gıda maddesi olan yulaf, bağışıklığı güçlendirmede ve kalp hastalıklarını önlemekte faydalıdır. Enerji kaynağı karbonhidratlar ve lif bakımından son derece zengin bir tahıldır. Böylece kan şekerini dengeler, diyabeti önler, kolesterolü düşürür. Güçlü, gençleştirici antioksidanlar içerir. Kalp hastalıklarından göz hastalıklarına kadar birçok rahatsızlığa karşı koruma sağlayan yulaf, serbest radikallere karşı savaşmak için gerekli olan E vitamini, tokotrienol, ferulik asit, kafeik asit içerir. Yulaf, cilt üzerinde yatıştırıcı ve iltihaplanma önleyici etkiye sahiptir.
YULAFLI BİTKİSEL TEMİZLEYİCİ MASKE
(Ciltteki gözenekleri açmak için)
MALZEMELER:
3 yemek kaşığı kurutulmuş maydonoz
Limon otu ya da rezene tohumu
160 ml kaynamış su
2 yemek kaşığı çekilmiş yulaf
2 damla badem yağı
HAZIRLANIŞI:
Bitkisel bir demleme yapmak için bitkilerin üzerine kaynamış su ekleyin ve 15 dakika demlenmesini bekleyin. Süre dolduğunda bitkileri sudan çıkarın ve süzün. Demlenmiş sıvıyı soğutun. Macun şekline gelene kadar yulaf ekleyin. İçine badem yağını da katın. Maskeyi yüzünüze ve boynunuza uygulayın. Yaklaşık 20 dakika bekledikten sonra ılık suyla durulayın ve yüzünüze hafifçe vurarak masaj yapın.
BESİN ÖĞELERİ:
B VİTAMİNLERİ
E VİTAMİNİ
FOLİK ASİT
DEMİR
MAGNEZYUM
SELENYUM
SİLİKA
ÇİNKO
SAPONİN
TOKOTRİENOL
FERULİK ASİT
KAFEİK ASİT
PROTEİN
LİF
* * *
KOLESTEROLÜN DÜŞMANI
ARPA
Arpa, kalp sağlığı için çok yararlı, bir tahıldır. Yaşlanma etkileri ve serbest radikallerle savaşan antioksidanlarla doludur. Arpa, en eski işlenmiş tahıldır ve güçlendirici bir besin olarak Romalılar tarafından da yaygın olarak kullanılmıştır. Antioksidan tokotrienolün en zengin kaynağıdır. Yapılan çalışmalar tokotrienolün kalp hastalıklarının önlenmesinde bazı E vitamini formlarından daha etkili olduğunu göstermektedir. Arpa, vücudumuzda 2 şekilde etki gösterir. İlk etkisi, kötü kolesterolü oksitleyerek zamanla damar tıkanıklıklarına neden olan serbest radikalleri durdurmaktadır. İkincisi, karaciğer üzerindeki kolesterol üretimini azaltmaktadır. Tahıl, kalp hastalıkları riskini azaltan lignan da içerir.
DEĞERLİ BESİNLER
Arpa, birlikte kullanıldığında anti kanserojen özelliği olan hem E vitamini hem de selenyum bakımından zengindir. Vitamin E, genç görünmenin yanında saç ve cilt sağlığı için çok önemlidir. Selenyum ise kas, göz ve kalp sağlığını korur; viral enfeksiyonlara karşı savaşmada da etkilidir. Arpa; beyin sağlığı, sinir sistemi ve kan basıncı kontrolü ile kemiklerin güçlenmesine yardımcı olan B vitaminleri, potasyum ile kalsiyum bakımından da zengindir. Sindirime yardımcı olan lif içerir. Kabuksuz arpa, öğütülmüş arpadan daha iyidir. Çünkü lif oranı daha yüksektir.
BESİN ÖĞELERİ:
B VİTAMİNLERİ
E VİTAMİNİ
SELENYUM
TOKOTRİENOL
LİGNAN
LİF