Kanser riskini azaltıyor

takvim.com.tr
takvim.com.tr GAZETE
ABONE OL
Kanser riskini azaltıyor
Yumurtalık kanseri, her yıl binlerce kadının ölümüne sebep oluyor. Neden? Sadece belirtileri fark edilmediği ve geç kalındığı için. Yumurtalık kanserleri yüzde 75 oranında ileri evrede teşhis ediliyor. Çünkü tarama testi ve erken evrelerde belirtisi yok. Universal İtalyan Hastanesi Kadın Hastalıkları Uzmanı Jinekolog Onkolog Doç. Dr. M. Faruk Köse, yumurtalık kanserlerinde cerrahi girişimler ve tedavi süreçlerini anlattı.

YAŞAM SÜRESİ 6 AY
Kanserli dokunun tamamen çıkartılması hastalığın tedavisinde en önemli faktördür. İleri evrede; operasyonda geride 2 cm çaptan büyük tümör bırakılırsa ameliyat etmemekle aynı sonuçtadır ve ortalama yaşam 6 aydır. Halbuki geride gözle görülür tümör bırakılmazsa ortalama yaşam beş yıldır. Dr. Köse, yumurtalık kanserlerindeki ameliyatların mutlaka jinekolog onkologlar tarafından yapılması gerektiğini belirtti.

BAŞARI ŞANSI YÜZDE 35
Dr. Köse yumurtalık kanserlerinin tedavisini şöyle özetledi; çıkartılabildiği kadar dokunun operasyonla çıkartılması ve kalan mikroskopik tümörler için de kemoterapi verilmesi gerekmektedir. Erken evreleri hariç tüm olgularda operasyonda rahim, tüpler ve yumurtalıklar ile yayılması muhtemel tüm lenf bezeleri ve karın zarı çıkartılır. Ancak ileri evre yumurtalık kanserlerinde tedavi başarısı hiçbir zaman yüzde 35'leri geçmez. Ayrıca da tümü yokedilebilen bir kanser değildir. Genellikle ilk iki yıl içerisinde nüks eder. Yumurtalık kanserinin tedavisi cerrahidir. Hastalık hangi evrede olursa olsun ameliyat ilk tedavi seçeneği olup altın standarttır.

YUMURTALIK KANSERİNİN BELİRTİLERİ
Yumurtalık kanserlerinin en önemli özelliği hastalığın ileri evrelerine kadar belirti vermemesidir. Genel olarak baktığımızda yumurtalık kanserleri, karında şişlik ve ağrı, sindirim bozuklukları, idrar sorunları ve bağırsak alışkanlıklarında değişiklikler gibi şikayetlere neden olurlar.
Doç. Dr. M. Faruk Köse, yumurtalık kanserinin belirtilerine şu sözlerle dikkat çekti: "Hastalık karın içine yayılmaya başladıktan sonra karın boşluğunda su toplanmaya ve bunun sonucunda karın şişmeye başlar ve hatta bazı kadınların şişmanladıklarını düşünürler. Bu sırada sindirim zorlukları başlar, iştahsızlık oluşur ve hasta zayıflamaya başlar. Bazı hastalarda bağırsak tıkanıklıkları oluşur ve buna bağlı kusma ve dışkılayamama gibi durumlarda görülebilir. Yumurtalık kanserleri hiç bir zaman erken dönemlerde şikayet oluşturmazlar."