Bulantıya çare

Hamileliğin ilk üç ayında daha sık rastlanan bulantılardan kurtulmak sizin elinizde

takvim.com.tr takvim.com.tr
Kaynak GAZETE
Giriş Tarihi :11 Şubat 2012
Bulantıya çare
Gebelikte bulantı ve kusmaların en etkili tedavisi yaşam tarzını düzenlemektir. Anne adayı bulantı yapacak kızartma gibi yağlı ve ağır gıdalardan uzak durmalı, sindirimi kolay ve hafif gıdaları tercih etmeli. Kraker gibi tuzlu bisküviler, soda veya naneli sakız bulantıları azaltabilir. Medical Park İzmir Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Mert Göl; gebelikle ilgili soruları yanıtladı:

PANİK OLMAYIN

Gebeliğin ikinci üç ayında sıkça karşılaşılan şikayetler nelerdir?
Gebeliğin ikinci üç ayı, ilk ve son 3 aylara göre nispeten daha rahat geçmektedir. Bu dönemde genellikle gebelerde belirgin şikayetler olmaz. Eğer gebe yeterli ve dengeli beslenmiyorsa halsizlik olabilir. Bazı gebelerde, özellikle yürüyüş tarzında hafif sporlar yapılmıyorsa, kas, eklem ve bel ağrıları olabilir. Bazı gebelerde de bu dönemin sonuna doğru mide yanmaları ve çok ender olarak da vajinal kanamalar görülebilir.

Acilen doktora hangi durumlarda gidilmeli?
Gebelikteki vajinal kanamalar, rahim kasılması, amnion sıvısının gelmesi ile bunlara ilaveten tansiyon yüksekliğinin görülmesi durumlarında mutlaka doktora başvurulmalıdır.

Hafif kasık sancıları ne anlama gelir?
Bunlar genellikle normal sancılardır. Fakat çok şiddetli ve kanama ile beraber olursa düşük başlangıcının bir belirtisi olabilir.

AĞIR YİYECEKLER SİZİ RAHATSIZ EDER
Gebelikte bulantı ve kusmaların tedavisinde genellikle önerilen; yaşam tarzının düzenlenmesidir. Özellikle ilk 3 ay içinde olan kusma ve bulantılarda beslenme tarzı önemlidir. Gebeler bu dönemde canı ne istiyorsa onu yemeli; illa süt, peynir vb ürünleri tüketmek için çaba sarf etmemelidir. Çünkü bu dönemde bebek, anne çok az beslense de gelişimini sağlar.

Anne adayı bulantı yapacak içecek ve yiyeceklerden uzak durmalı. Özellikle kızartma gibi yağlı ve ağır yiyeceklerden uzak durmalı. Bu tür yağlı besinler bulantıları artırabilir. Daha çok sebze ve haşlanmış tavuk gibi sindirimi kolay, hafif gıdaların tercih edilmesi gebenin şikayetlerini azaltacaktır. Tüm bunlara rağmen şikayet devam eder ise ilaçlara geçilmelidir.

DENGELİ BESLEN İLAÇ İÇME!
Dengeli ve sağlıklı beslenen gebelerde gereken tek ilaç; kan ilacıdır. 16. haftada başlanılması gerekir. Dünya Sağlık Örgütü, sağlıklı beslenen gebelerde rutin multivitamin takviyesini önermemektedir. Bu vitaminler gebelerde gereksiz ve fazla miktar kilo alımına yol açabilir. Ayrıca omega 3 (balık yağı), kalsiyum ve magnezyumun sağlıklı beslenen gebelerde bilimsel bir faydası gösterilememiştir. Öte yandan gebelikte tiroit bezinin az veya çok çalışması; düşük riskinde artma, erken doğum ve bebekte gelişme geriliğine de neden olabilir.

DOÇ. DR. MERT GÖL