Mevsiminde yiyin
Dengeli ve sağlıklı beslenmek istiyorsanız sebze ve meyveleri mutlaka mevsiminde tüketin. Sebzeleri ise az pişmiş ya da çiğ olarak yiyin...

Yaz boyunca kış sebze ve meyvelerinin güneş ışığını çekerek köklerine kadar ulaştırdığını dile getiren Karacanoğlu, "Sağlıklı beslenmek için mevsiminde ve dengeli beslenilmesi; sebze ve meyvenin her rengini içeren besinlerin tüketilmesi çok önemli. Kış mevsiminde özellikle sebze ve meyvelerin bol miktarda ve taze olarak, çiğ ya da az pişmiş şekilde tüketilmesi çok sağlıklıdır" diye konuştu.
İHMAL ETMEYİN
BAL KABAĞI: Yüksek A vitamini, fosfor ve kalsiyum içeren bal kabağı sadece tatlılarda değil; çorba ve mezelerde de kullanılmalı. Ayrıca lifli yiyeceklerin sık tüketiminin kolon kanserine karşı koruyucu olduğu yapılan çalışmalarla kanıtlanmıştır.
BROKOLİ: A vitamini ve potasyumdan zengin, folik asit için iyi bir kaynak olan brokoli, az pişirilmeli ve haşlama suyu dökülmemeli. Mide ve yemek borusu kanseri tehlikesini azaltır.
BRÜKSEL LAHANASI: Kükürtlü sebzeler grubunda olduğu için güçlü bir kanser savaşçısıdır. Az pişirilmesi veya çiğ tüketilmesi gerekir.
HAVUÇ: A, B1, B2 vitamini ve lif kaynağıdır. Enerji verir. Karaciğerin safra salgılamasına ve kolesterolü dengelemesine yardım eder. Su içeriği yüksek olduğu için şeker hastaları rahatlıkla tüketebilir.
ISPANAK: Tansiyonu düşürür, kan pıhtılaşmasını azaltır. Betakaroten içerdiği için yaşla birlikte ortaya çıkan göz hastalıklarına karşı da etkilidir.
TURP: Özellikle siyah turp, çok daha yüksek miktarda besin öğesi içerir ve böbrekler için yararlıdır. Halsizliğe iyi gelir. Tokluk hissi sağlar. Bağışıklık sistemini güçlendirir. Üst solunum yolu enfeksiyonlarının giderilmesinde iyi bir yardımcıdır.
MAYDANOZ: Yüksek tansiyonu düşürür, kalbin yorulmasını önler, kansızlığı giderir, safra akışını kolaylaştırır. Böbrek taşlarının düşürülmesine yardımcı olur.
KEREVİZ: Sakinleştirici özelliğinin yanı sıra kanı temizler, kilo almayı önler ve böbrekler için çok yararlıdır.
ARMUT: Kabuklu olarak tüketilmesi, bağırsak sağlığı açısından çok faydalıdır. Kabızlığı tedavi eder. Böbreklerin düzenli çalışmasını sağlar.
AYVA: Zindelik verir. Bronşit, müzmin öksürük ve verem tedavisinde kullanılır.
ELMA: Bağışıklık sistemini güçlendirir; sindirimi kolaylaştırır. Kolesterole iyi gelir.
GREYFURT: Bağışıklık sistemi için yararlıdır. Ancak ilaç kullanıyorsanız dikkatli olmanızda fayda var.
KİVİ: Cilt kusurlarını engellemek için faydalıdır.
NAR: Bağışıklık sistemini güçlendirir.