Küçük ama ölümcül Kene

Giriş Tarihi :30 Haziran 2012
Küçük ama ölümcül Kene
Ülkemizde yaz aylarının gelmesiyle can alan kenelerden birkaç küçük ayrıntıya dikkat ederek korunabilirsiniz.
Keneler zorunlu kan emici dış parazitlerdir. Bacakları çengelli ve vantuzludur. Deriye rahatça yapışırlar.
Hortumlarıyla kan emerler. İyice şiştikten sonra kendilerini yere atarlar. Ot veya ağaçlara tırmanırlar. Ön ayaklarının uçları ile dokunur ve koku alırlar. Bulunduğu ağacın altından bir hayvan geçtiği takdirde üzerine düşer. Derisine yapışır. Etine hortumunu sokar. Kanını emer. Keneler insan ve hayvan hastalıklarının bulaşmasında rol oynayan en önemli taşıyıcılardır. Birçok bakteri, riketsiya, spiroket, virüs, parazit, mantar, protozoa ve solucan kökenli hastalığa sebep olabilirler. Ek olarak zehirlenmeler, felçler ve alerjik reaksiyonlara da yol açabilirler. Dünyanın her bölgesinde bulunurlar.

DÜŞMANI KUŞLAR
Kene ısırıkları neden önemli?
Çünkü bir çok hastalık keneler yoluyla bulaşır. Tedavisi olmayan ve ölümcül sonuçlara neden olabilen "Kırım Kongo Kanamalı Ateşi" dediğimiz hastalıkta kene ısırması sonrası ortaya çıkar.
Hastalık nasıl yayılma ortamı bulur?
Hastalık, yaban hayatı ile insanların iç içe olduğu bölgelerde kene sayısının artışına bağlı olarak çoğalmaktadır. Ayrıca yerden beslenen kuşlar ile (keklik, çulluk, karga vb.) göçmen kuşların da kenelerin başka alanlara taşınmasında etkili olduğu bilinmektedir. Hastalık nasıl iletilir? Hastalık virüsünü taşıyan kene hastalığı; insana bulaştırabilir. Kenenin hastalığı aktardığı hayvanlarda hastalık ortaya çıkmaz.