Kalp hastaları hafif yemeli

Oruç tutmak isteyen kalp hastaları mutlaka doktora danışmalı. İftar ve sahurda yağlı ve bol şekerli yemek yenmediği sürece sorun yok

takvim.com.tr
takvim.com.tr GAZETE
ABONE OL
Kalp hastaları hafif yemeli
Oruç, yararlı kolesterol HDL'yi yükseltiyor, zararlı kolesterol LDL düzeyini ise dengede tutuyor. Koroner kalp hastalığı riskini azaltmaya yardımcı oluyor. Ancak oruç tutmak isteyen kalp hastalarının mutlaka doktora danışması gerekiyor. Memorial Şişli Hastanesi Kardiyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Servet Öztürk, kalp hastalarının hangi şartlarda oruç tutabilecekleri ve oruç tutması riskli hasta grupları hakkında bilgi verdi.
Orucun sağlıklı bir kişi için yararları var mıdır? Oruç tutanlarda kalp damar sisteminde pıhtılaşma olaylarının azaldığı ve iyi huylu diye bilinen yararlı kolesterolün (HDL) arttığı, kötü huylu kolesterol (LDL) ile trigliserid düzeylerinin de dengede kaldığı görülmüştür. Bu bulgularla sağlıklı kişilerde orucun koroner kalp hastalığından koruduğu rahatlıkla söylenebilir.
Oruç, kalp hastalarını nasıl etkilenmektedir? Bazı kurallara uyulduğunda oruç tutmak, koroner kalp hastalığını olumsuz yönde etkilememekte ve ani krizlere yol açmamaktadır. Ancak, iftarda aşırı miktarda, yağlı, kalorili yemek tüketimi, gündüz içilemeyen sigaraların iftar sonrası ardı ardına içilmesi hastalar için risk faktörleridir.

AŞIRI KALORİ YASAK!
Koroner kalp hastalığı olanlar iftarda ve sahurda neler yemeli? Kalp hastalarına önerilen beslenme tarzı, sağlıklı kişilere de kaliteli yaşam sürmeleri için tavsiye edilen bir beslenme tarzıdır. Tereyağı ve margarinden uzak durmak çok önemlidir. Aşırı kalorili hamur işleri ve tatlılardan kaçınılması da gereklidir. Kalp ve damar sağlığı açısından olumsuz etkileri olan bu besinlerden yalnızca Ramazan ayında değil, kişinin tüm yaşantısı boyunca uzak durması sağlık açısından önemlidir.

İFTARDA AĞIR YEMEK YEMEKTEN KAÇININ
İftarda kesinlikle hızlı yemek yenmemelidir. Öncelikle çay, ekmek ve peynirle ya da çorba ile hafif bir kahvaltı yaparak, mümkün olduğunca bol sulu, kızartılmamış gıdalar tercih edilmelidir. Makarna, komposto ve hoşaf idealdir. Hamur işlerinden vazgeçilemiyorsa; kızartılmamış ve fırında pişirilmiş, bol sebzeli olmasına ve ölçülü yenmesine dikkat edilmelidir. Sahurda ise çok yemek uzun süre tok tutar inancından vazgeçilmelidir. Sahur sofraları kahvaltı gibi hazırlanmalıdır. Su ve mineral ihtiyacını karşılayacak gıdalar yanında ölçülü miktarda yumurta, süt, yoğurt, peynir veya lifli gıdalar tüketilmelidir. Bunlar, hem kan şekerinin yavaş yükselmesini sağlar, hem de aşırı mide salgısına neden olmadıkları için acıkmayı da geciktiri