Tok tutan besinleri tüketin

İftarda ve sahurda insanı tok tutan esmer pirinç, tam buğday ekmeği ve meyve tüketin. Çünkü bunlar acıkmanızı geciktirir

takvim.com.tr
takvim.com.tr GAZETE
ABONE OL
Tok tutan besinleri tüketin
Uzun süren açlık insanın metabolizmasını etkiler. Memorial Şişli Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü'nden Dyt. Yeşim Çelik, oruç tutarken sahurda ve iftarda tok tutan besinlerin tüketilmesi gerektiğini belirterek, bu besinleri sıraladı. Öğün sayısının ikiye düşmesi, sağlıklı ve dengeli beslenmeyi daha da önemli hale getiriyor.

ESMER PİRİNÇ
İftar ve sahur sofralarını, 11 ay boyunca tüketilen besinlerin yerine, hem gün boyu tok tutacak hem de sağlıklı beslenmeyi sağlayacak yiyeceklerle hazırlamak gerekiyor. Tokluğu uzun süre sürdürecek olan besin grupları; sindirimi ve emilimi uzun süren gıdalardır. "Kompleks karbonhidratlar" adı verilen sebze, meyve, kurubaklagiller, tahıllar, esmer (kepek, çavdar, tam buğday unundan yapılmış) ekmek, esmer pirinç, kepekli makarna gibi besinlerdir. Açlığın kaynağı kan şekerinin düşmesi ise meyve suyu yerine meyvenin kendisini tüketmek gibi beslenmemizde çeşitli değişiklikler yapmalıyız. Bu besinler kan şekerimizin gün boyu dengede kalmasını sağlayarak açlık hissinin oluşmasını engelleyecektir.

ÖNCE ÇORBA İÇİN
Ayrıca, iftar ve sahurda içilen bir bardak süt, i
çerdiği karbonhidrat, protein, kalsiyum, fosfor, magnezyum, potasyum ve B vitaminleri nedeniyle Ramazan'da sağlıklı beslenmenin temelini oluşturuyor. İftara başlarken doyurucu ve sindirimi kolay çorba ile başlamak ve arada sadece salata tüketmek faydalıdır. İftardan 30 dakika sonra tüketilen ana öğünde etli veya etsiz, az yağlı sebze yemeği ile az miktarda pilav, makarna veya börek yenebilir.

EN İYİSİ SALATA
Gün boyunca aç kalınacağı için midede uzun süre kalabilen lifli ve kana geçiş hızı düşük olan esmer tahıl ürünleri, sebzeler, baklagiller, salata gibi gıdaları iftarda tercih etmek, sonrasında yaşanabilecek rahatsızlıkları engeller.