Kralların hastalığı: Gut(3)

ABONE OL
Kralların hastalığı: Gut3
Gutun 40-50 yaş arası erkeklerde daha sık görüldüğünden söz etmiştik. Peki bu hastalığa nasıl tanı konur? Muayene sırasında eklem iltihabı bulguları, guta özel "tofüs" denilen şişlik tespit edilebilir. Kan tetkiklerinde ürik asit düzeyleri değerlendirilir. Eklem sıvısı örneğinin mikroskopla incelenmesinde tipik ürik asit kristalleri aranabilir. Sadece kan da ürik asit değerlerinin artması eklem iltihabı için yeterli mi? Hayır. Eklem sıcaklığının düşmesi, eklemin darbeye maruz kalması, eklem sıvısını asitlik düzeyinin artması, yaşlılık gibi kolaylaştırıcı nedenler de olmalı. Peki "Ürik asit" birikimi hangi hastalıklara neden olur? Eklemlerde birikerek eklem iltihabı yaparlar. Eklemlerde şekil bozukluğu, böbrek çalışmasında bozukluk, böbrek taşına neden olabilirler. Kalp hastalığı ve hipertansiyona bile neden olabilirler.

KIRMIZI ETİ KISITLAYIN
Bu hastalıkta ilacın dışında tedaviye katkı sağlayacak öneriler nelerdir?
"Pürinden fakir diyet" yapılmalı.
Özellikle kırmızı et, sakatat ve deniz ürünleri kısıtlanmalı.
Bira başta olmak üzere alkol almamak uygun olacaktır.
Zayıflama önemlidir. Uygun diyetle 7,7 kg zayıflama ürat seviyesini %17 azaltır.
Darbelerden kaçınma ve bol sıvı alımı gut ataklarının tetiklenmesini azaltacaktır.
Doktor vermediği sürece aspirin, idrar söktürücü ilaçlar, etambutol, pirazinamid, siklosporin içeren ilaçları kullanmayınız. Gut diyetinde nelere dikkat etmeliyiz?
Kırmızı et ve deniz ürünleri gut artriti riskini artırır. Bu nedenle bu gıdalardan sakınmak, az miktarda yemek koruyucu olacaktır.
Süt ve süt ürünleri gut artritini azaltır. Bu gıdaları almamıza engel başka bir hastalığımız yoksa dengeli miktarda almak faydalı olacaktır.
Bitkisel proteinler gut artritini arttırmaz. Hangi gıdalarda kaçınmalıyız?
Sakatat (ciğer, yürek, dalak, böbrek, işkembe vb)
Küçük balıklar (hamsi, sardalya, vb)
Midye, karides, havyar, istiridye
Et suları: Bundan özellikle kaçınmak gerekir.
Nohut, mercimek, fasulye, gibi baklagiller
Maya ve maya içeren besinler
Büyük balık, kırmızı et, kümes hayvanları da yukarıda sayılanlar kadar yüksek olmasa da ürik asitten zengindirler.
Bunları haftada bir defadan fazla yemeyin.