14 balık kalbin koruma kalkanı

Kalbini seven bol bol balık yesin' diyen Prof. Dr. Bingür Sönmez, özellikle Lüfer, Çipura, Mezgit ve Lagos gibi derin su balıklarının tüketimini öneriyor

takvim.com.tr takvim.com.tr
Kaynak GAZETE
Giriş Tarihi :07 Aralık 2012
14 balık kalbin koruma kalkanı

İÇİNDEKİLER

Kalbin doktoru Prof. Dr. Bingür Sönmez, sağlıklı bir hayatın kapılarını açmak isteyenlere paha biçilemeyecek değerde bilgiler vermeye devam ediyor. Dün, 'mucize diyetin' yalan olduğunu anlatan Prof. Dr. Bingür Sönmez, bugün beslenmede balığın önemine dikkat çekiyor. Balığın bol bulunduğu bu dönemde bol bol balık tüketilmesi gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Sönmez, "Özellikle derin su balıklarını yiyin" diyor. Balık yağlarının da faydalı olduğunu anlatan Prof. Dr. Bingür Sönmez, şu önerilerde bulunuyor: "Balık yağının dozu önemli. Koruyucu amaçla günde bin mg alınmalı. Zararlı kolesterolü düşürüp ömrü uzatıyor."

DERİN SULARIN İLACI...
Lüfer Mezgit Berlam Çipura Deniz Alası Dülger Dikenli Kırlangıç Dikenli Öksüz Dil Kırlangıç Kırma Mercan Lagos Kömürcü Kayası Lekeli Mercan

KALP-DAMAR SAĞLIĞI İÇİN BEYAZ ET TÜKETİN

Beslenmede beyaz et, tavuk ve balık faydalı. Ülkemizde tavukla beslenmek çok geç alışkanlık haline geldi. Çocukluğumda tavuk sadece pazarda köylüler tarafından satılırdı. Yapılması zor bir yemekti. Sadece yılbaşında yenen hindi artık rahatlıkla mutfaklara giriyor. Çok da ucuz. Keşke 15-20 yıl önce hindi ve tavuk bu kadar yaygın olsaydı. Belki damar hastalıkları daha az olurdu.

ZEYTİNYAĞINA DÖNÜŞ YAPIN
Hayvansal gıdalara dayanan bir mutfağımız var. Bu tehlikeli. Sağlıklı kalp için Akdeniz mutfağını benimsemek gerekiyor. Yemeklerde sıvı yağları öneriyoruz. Kalp sağlığı açısından ilk sırayı ise zeytinyağı alıyor.

ASPİRİN İÇMEK ŞART!
Aspirin kullanılması gereken koruyucu bir ilaç. Eğer koruyucu amaçla alınıyorsa 80-150 mg Aspirin yeterli. Eğer hasta enfarktüs geçirmişse ve by-pass ameliyatı olmuşsa günde 300 mg alması gerekiyor. Bence aile hikayesi ve diyabetik olanlar her iki cinsin de koruyucu amaçlı olarak 30 yaşından itibaren; bu riskleri olmayanların ise 40 yaşından itibaren 80-150 mg Aspirin alması gerekiyor.

CİPS VE BULYONLAR TEHLİKE SAÇIYOR
Çin lokantalarında lezzet ve işhat artırmak için kullanılan Mono Sodyum Glutamat (MSG) adlı tuz her türlü gıdaya ilave ediliyor. İştah ve doyma merkezini etkilediği için yenilen maddeden daha çok yenilmesini sağlıyor. Hazır köfte, et suyu tabletleri, cipsler, hazır çorbalar, bisküvi, kraker, salam, sosis, sucuk gibi sayılamayacak kadar çok yiyeceğin içine konuluyor. Hemen her yiyecekte bulunduğu için Çin tuzunda "Azı karar çoğu zarar" düz mantığı geçerli değildir. Bu gıdalar kalbi vuruyor.

HER TÜRLÜ HASTALIK ÇİN TUZUYLA GELİYOR
Yüzde ve boyunda yanma, gerilme ve karıncalanma, baş ağrısı, bulantı, çarpıntı, uyuklama, halsizlik gibi masum belirtiler yanında, obezite yüksek tansiyon nedeni olarak kalp sağlığını tehdit etmektedir. Gün içinde üst üste alınan MSG miktarının toplam değeri kontrol edilemez. MSG, kalp dışında alzheimer, parkinson, epilepsi ve görme bozuklukları gibi hastalıklara yol açıyor. MSG, gıda katkısı olarak E-621 adıyla biliniyor.


PROF. DR. BİNGÜR SÖNMEZ