Kalp sağlığını korumak isteyenler dikkat! Beslenmenin kalp ve damarlar için önem taşıdığını söyleyen Prof. Dr. Bingür Sönmez, kalp dostu besinleri ise şöyle sıraladı...
takvim.com.tr
GAZETE
ABONE OL
BALIK: Protein, vitamin (B6, B12), selenyum ve demir kaynağı. Yüksek derecede Omega 3 yağ asidi içeren somon, uskumru, ton balığı gibi balıklar kalp sağlığına son derece yararlı. ELMA: Çözülebilen ve çözülemeyen 2 tür lif içerir. Çözülebilen "pektin" lifleri sayesinde kolesterolün düşmesine yardımcı olur. ARPA: Karbonhidrat deposu arpa; B6 vitamini, demir, çinko içerir. Kötü kolesterolün düşmesine yardımcıdır. MUZ: Potasyum içeriğiyle mineral deposudur. Yüksek tansiyonu ve kötü kolesterolü düşürür. SARIMSAK: Damar içinde pıhtılaşmayı engelleyerek, kroner kalp hastalıkları riskini azaltır. BALIK YAĞI: Kanama zamanını uzatır, damar içi tıkanıklarını azaltır. CEVİZ, FINDIK: Omega-3 ve E vitamininin yanı sıra; magnezyum ve posa da içerir. Haftada 2-3 kez 6-7 fındık, 2-3 ceviz tüketilmelidir. YULAF, ÇAVDAR, TAM BUĞDAY UN: B ve E vitamini içerir. Kalp hastalıklarını önler. YEŞİL ÇAY: Çaydaki polifenoller, antioksidan özelliği nedeniyle kalp hastalıklarının engellenmesinde etkilidir. DOMATES, KAPRUZ: Likopeni içeriği için kalp hastalıkları oluşum riskini azaltır. KETEN TOHUMU: Doymamış yağ asitleri, potasyum, posa, E vitamini ve Omega-3 içeriği sayesinde kalp hastalıklarına karşı koruyucudur. ÜZÜM ÇEKİRDEĞİ: Damarları korur. Damar sertliğini önler, kalp krizi riskini azaltır. NAR ÇEKİRDEĞİ: C vitamini, demir, potasyum, fosfor, sodyum, çinko ve mangan bakımından zengin, meyveye kırmızı rengini veren güçlü bir antioksidandır. Kırmızı renkli her besin gibi kalp sağlığı için çok yararlıdır. ÇÖREK OTU: Antioksidan içermesi nedeniyle; tansiyon ve kolesterol düşürür. Kalp ve damar hastalıkları üzerinde de olumlu etki yapan bir bitkidir. Bağışıklık sistemini güçlendirici etkisi de bulunmaktadır. HAŞHAŞ: Tansiyonun düşürülmesine olumlu etkisi vardır. Tansiyon düşmesine bağlı olarak kalp atışları da yavaşlar.
KALP DÜŞMANI GIDALAR Karaciğer, işkembe gibi sakatatlar Konsantre süt Sosis, sucuk, salam gibi işlenmiş gıdalar Tereyağı, iç yağı gibi hayvansal kaynaklı yağlar Aşırı miktarda kırmızı et Beyaz un Şeker ve tuz Fast food tarzı yiyecekler (Hamburger, lahmacun, pide, pizza vb...)
HIZLI YEMEK YEMEYİN
Yağların özellikle karın çevresinde toplanması, kalp ve damar hastalıkları riskini artırmaktadır. Bel ölçüsüne dikkat edilmeli ve fazla kilolar atılmalıdır. Bunun için öğün aralarında atıştırmalara ve hızlı yemek yeme alışkanlıklarına son verilmelidir. Kilo vermek kan basıncını, kan şekerini ve yağlarını, dolayısıyla ölüm riskini azaltmaktadır. Ancak sağlıklı beslenme adı altında kolesterol seviyesinin düşürülmesi; büyüme, gelişme, hücrelerin yenilenmesi, hormonlar, beynin sağlıklı çalışması gibi önemli fonksiyonlar aksatır.
MISIR ŞURUBU KALBE ZARARLI!
Mısır şurubundan elde edilen şeker ve hamur işi tatlıları kalp-damar sağlığı için çok tehlikelidir. Ağır kıvamı ve tatlandırıcı özelliği nedeniyle tercih edilen mısır şurubu yerine evde yapılan tatlılarda pancar şekeri kullanılmasına özen gösterilmelidir.
DİYET KOLA, DİYET ŞEKER KİLO ÇEKER
Diyet kola ve diyet tatlandırıcılar, vücut tarafından şeker gelmiş gibi kabul edildiği için vücutta insülin salgılanmasına neden olur. İnsülin muhatap olacak şeker bulamadığı için o kişide hipoglisemi gelişir. Hipoglisemi açlık yaratır ve sürekli yeme ihtiyacı ortaya çıkar.