Gut canınızı yakmasın!

Zengin hastalığı diye bilinen gut aslında her insanı etkiliyor. Çok ağrı çektiren gut doğru beslenmeyle kontrol altına alınabiliyor

takvim.com.tr
takvim.com.tr GAZETE
ABONE OL
Gut canınızı yakmasın!
Gut; bazı eklemlerde ağrı, duyarlılık, kızarıklık, şişlik ve ısı artışı ile ani olarak gelişen ve şiddetli ataklarla seyreden bir hastalıktır. Genellikle her seferinde bir eklemi etkilediği ve bu eklemin de çoğunlukla ayak başparmak eklemi olduğu bilinmektedir. Gut hastalığından diz, dirsek ve el bileği gibi diğer eklemler de etkilenebilir. Ataklar çok hızlı olarak gelişir ve ilk atak genellikle gece olur. Tüm romatizma türleri içinde en ağrılı olanıdır. Bu hastalık çeşitle nedenlerle ortayı çıktığı için korunmak için önlem alması zordur. Ama hasta mutlaka
yediklerine dikkat etmelidir.

ENGiNAR
Enginar vücuttaki zehri atma etkisi sayesinde başta romatizma olmak üzere gut hastalığı ve eklem yanmasına karşı birebirdir. Folik asit ve
potasyum kemikleri güçlendirir.

MAYDANOZ
MAYDANOZ başta olmak üzere yeşil yapraklı sebzeler genellikle gut dostudur. Domates ve lahana da iyi gelir.

KEREVİZ
Haftada iki-üç defa tüketeceğiniz kereviz ve suyu gutu kontrol altına almanızda mükemmel bir destekleyici olacaktır. Kerevizi hazırlarken her türlü baharattan, salçadan uzak durun ve çok az sıvı yağ kullanın.

MEYVE
Her meyve vücuda faydalıdır diyerek yenmemeli. Gut hastaları için en faydalı olan meyveler kiraz, çilek, ananas, yabanmersini ve muzdur. Özellikle yabanmersinini her gün
yemelidir.

BİTKİ ÇAYLARI
Huş ağacı yapraklarından yapılan çay, gut hastalığına faydalıdır. Ayrıca Peygamber çiçeği, aşk otu, sıtma otu ve ahududu yapraklarından
yapılan çaylar da etkilidir.

AYRIK OTU
50 gram ayrık otu kökünün 1 litre suda kaynatılması sonucu elde edilen ilaç, gut hastalığına karşı kullanılabilir.

NEDEN ORTAYA ÇIKAR
Fazla alkol alımı Çok sıkı diyet ve açlık Et ve yağlı besinlerin fazla yenmesi Ani, şiddetli bir hastalık geçirme Herhangi bir nedenle aşırı derecede endişelenme Eklem travması, yaralanma Kemoterapi uygulanması

YENİLMEMESİ GEREKENLER
Hamsi, sardalye, karides, ahtapot, midye ve kalamar Kırmızı et ve sakatat Alkollü tüm içecekler Tam yağlı süt ve süt ürünleri Mayonez, yağlı ve kaymaklı soslar Mantar, kuşkonmaz, ıspanak, karnabahar