Pazı öksürüğü keser

takvim.com.tr
takvim.com.tr GAZETE
ABONE OL
Pazı öksürüğü keser
Ispanağa benzeyen sindirimi kolay, bol vitaminli, besleyici bir bitki olan pazıda, A, C ve K vitaminleri bol miktarda bulunur. Hazmı kolaylaştırır. İdrar söktürür, kabızlığı giderir ve idrar yollarında yanma şikâyetlerini azaltır. Öksürüğe karşı faydalıdır. Kansızlığı önler.

Hatmi soğuktan korur
Hatminin kökü, yaprağı ve çiçeği ilaç yapımında kullanılır. Kökleri salata, şekerleme gibi yiyeceklere tat vermek için kullanılır. Göğsü yumuşatır ve balgam söktürür. Öksürüğü keser. Nezle ve bronşit şikayetlerini azaltır.

Romatizmaya yavşan otu
Yavşan otu çeşitli glikozitler, flavonlar ve kahve asidi içerir. Göğüs hastalıkları, nezle ve bronşitte faydalıdır. Kanı temizler. Sindirimi kolaylaştırır. Mide ve rahatsızlıklarında da faydalıdır. Romatizma ve gut ağrılarını dindirir. Mesanedeki kumları dökmeye yardımcı olur. Sinirleri yatıştırır ve güçlendirir. İyileşmeyi hızlandırır.

Üzerlik kanseri önler
Üzerlik otunun tıbbi amaçla kullanılan kısımları tohumlarıdır. Üzerlik tohumu kurutulduktan sonra kaynamış suda demlenerek çayı hazırlanır. Depresyon tedavisinde yararlıdır. Antioksidan ve anti tümör etkileri ile kansere karşı koruyucu ve kanser tedavisini destekleyicidir.

Ağrı kesici tatula
Tatula bitkisinin yaprakları, çiçekleri ve tohumları kullanılır. Tohumlarından elde edilen tentür ya da yağ kullanılabilir. Sigara şeklinde nefes darlığını gidermek için kullanılabileceği gibi merhem halinde ağrı giderici olarak da kullanılır. Zehirli bir bitki olduğu için doktor kontrolünde kullanılmalıdır.

Sarılığa karşı sütleğen
Sütleğen tohumu yağ açısından zengindir. Özsuyu ise reçine ve nişasta içerir. Müshil özelliği taşır, kabızlığı giderir. Sıtma ve sarılıkta da faydalıdır. Sütü siğillere iyi gelir. Bitki özsuyu ve tohumlarından elde edilen yağ dahilen ve haricen kullanılır.

Egzamaya saparna
Saparna bitkisinin kökleri, tohumlarının üzerindeki zarı ve taze sürgünleri kullanılır. Haşlanarak sebze yemeği yapılabilir. Böbrek ve romatizma hastalıklarına karşı faydalıdır. Sedef ve egzama gibi cilt hastalıklarında ve frengide çok yararlı etkiler gösterir.

Radıka böbrek taşı düşürür
Sebze olarak yetiştirilen radıkanın yaprakları salata olarak tüketilebilir. Mesane ve kalınbağırsak iltihaplarını gidermekte faydalıdır. Karaciğer şişkinliğini indirir. Böbrek ve safra taşlarını düşürmeye yardımcı olur.

Ratanya mide korur
Ratanya kökü kurutulup toz haline getirildikten sonra suda kaynatılarak kullanılır. Ağız, mide ve bağırsak iltihaplarını giderir. Aşırı adet kanaması da dahil olmak üzere kanamaları durdurur. Öksürük ve bronşitte iyi gelir. Antiviral ve antioksidan etkilere sahiptir.