Ciğerini dondurma!

Karaciğerde bozulma ile ortaya çıkan sirozda beslenme önem taşıyor. Sirozlulara yasak gıdaların başında dondurma geliyor

takvim.com.tr
takvim.com.tr GAZETE
ABONE OL
Ciğerini dondurma!
Genel kanı 'siroza alkol yol açıyor' yönünde olsa da, bu karaciğer hastalığında beslenme önemli rol oynuyor. Özellikle dondurma ve yağlı soslar siroz hastalarını olumsuz etkiliyor. Siroz, şu belirtileri veriyor: "Avuç içinin kızarması, vücudun bazı bölümlerinde damarların belirginleşip örümcek ağı gibi görünmesi, karın ve dalağın şişmesi."

UYGUN GIDALAR
Yağsız süt ve yoğurt, lor, yağsız taze peynir. Yağsız etler, beyaz balık eti. Ekmek, galeta ve diğer unlu mamuller. Bal, reçel. Sınırlı miktarda nebati-hayvansal yağ. Yasaklı olanların dışında tüm sebzeler kullanılabilir. Püre veya rendelenmiş meyveler. Kefir, meyve-sebze suyu. Kimyon, kekik, nane.

YASAK GIDALAR
Dondurma. Her tür et ve balık konservesi, füme etler, sosis, sucuk, salam. Kızartılmış hamur işleri, milföy hamuruyla yapılan unlu gıdalar. Yağlı soslarla hazırlanan tatlılar. Lahana, turşu, baklagil. Karabiber, pul biber. Alkol ve gazlı içecekler.

KURALINA GÖRE PİŞİRİN
Etler 3-5 dakika kaynatılır; ilk su atılır ve ancak bu işlemden sonra haşlanır, fırınlanır veya ızgara edilir. Sebzeler haşlanır, buğulanır, fırınlanır veya ızgara edilir. Yemekler günde 5 öğündür. Hijyen çok önemlidir.

ÖRNEK MÖNÜ
I. KAHVALTI:
Lor ezmesi, tuzsuz ve yağsız peynir, bal, ekmek, reçel.
II. KAHVALTI: Elma püresi, meyve salatası, taze hazırlanmış meyve suları.
ÖĞLE YEMEĞİ: Sebzeli çorbalar, haşlanmış balık veya dana eti; patates, domates, biber veya marul salataları; fırında kabak, elma veya ayva tatlıları. Sade meyve salataları.
İKİNDİ KAHVALTISI: Rafadan yumurta, taze hazırlanmış meyve suyu, ekmek.
AKŞAM YEMEĞİ: İrmikli lor suflesi, makarnalı lor pudingi, taze peynir, sade meyve salatası, komposto.

BUNLARA DİKKAT!
Karaciğer alkolle tahrip olup su toplayabilir. Hepatit B siroz yapabilir. Alkolü, sigarayı bırakıp tedaviye başlamak gerekir. Zeytinyağı içilir. Zeytinyağlı enginar yemeği yenir. Papatya, kiraz çöpü, kuşburnu karışımı kaynatılıp balla tatlandırılarak, soğuk olarak günde 3 su bardağı içilir.