Damarların dostu alıç
Türkiye'de yetişen şifalı bitkilerden alıcın mevsimi geldi. Alıç kalp, damar sistemi ile beyinde olumlu etkiler oluşturur. Kan dolaşımını sağlayan damarları genişletir ve güçlendirir. Kalbin daha fazla kan ve oksijenle beslenmesini sağlar, yüksek tansiyonu ciddi şekilde düşürür.
Öksürüğe kereviz
Kereviz çok tercih edilen bir gıda olmasa da A, B ve C vitaminleri ile başta fosfor olmak üzere çinko, bakır ve selenyum mineralleri açısından çok zengindir. Uzmanlar öksürük ve solunum yolu hastalıklarına karşı kerevizi şiddetle öneriyor.
Roka ye, kilodan kurtul
Türkiye'de daha çok balığın yanında tüketilen roka aslında zayıflama ve vücut direncini artırmada çok etkili. Uzakdoğu'da bir çay bardağı roka suyu içenin tüm yılı hastalanmadan geçirdiğine inanılırken, bu bitki kilo vermek isteyenlerin de yardımına koşuyor.
Ağrı kesici kuru üzüm
Kur'an'da da adı geçen meyvelerden olan üzümün kurusu soğuk kış günlerinde tam bir ilaç görevi görüyor. Uzmanlara göre üzüm iyi bir enerji kaynağıdır. Kan yapar ve besin değerleri ile özellikle çocukların gelişimini destekler. Ayrıca, kuru üzümün içeriğinde ağrı kesici maddeler de vardır.
Elmanın şifası kabuğunda
Soğukların gelmesiyle başlayan solunum yolu enfeksiyonları özellikle öksürüğe sebep oluyor. Uzmanlar öksürüğe karşı elma kabuğu çayını tavsiye ediyor. 1 litre suda üç elmanın sadece kabuklarının kaynatılmasıyla yapılan çay öksürüğü kesiyor, balgamı söktürüyor ve göğsü yumuşatıyor.
Yaşlılara kandil çiçeği
Kandil çiçeği halk arasında yaşlı adam otu olarak da bilinir. Zira özellikle yaşlıların çektiği mide ve bağırsak hastalıklarına karşı direnci yükseltir. İyi bir yara iyileştiricidir. Küçük yanıklar ve sıcak suyla haşlanma durumlarında ilkyardım aracı olarak işlev yapar.
Karnabahar zihin açar
Karnabahar A, C, B1 ve B2 vitaminleri ile kalsiyum, potasyum, fosfor ve fosfat içerir. Zengin demir ve mineral içeriği ile beynin çalışmasını destekler. Cinsel gücü ve isteği arttırır. Şeker hastalığında ve romatizmada faydalıdır. Kalp hastalıklarında şikayetleri azaltır.
Bağırsağa muşmula
Muşmula genellikle 5 çekirdekli ve yumuşayınca yeme olgunluğuna gelen bir meyvedir. Bağırsakların iyi çalışmasını sağlar ve bağırsak iltihaplarına iyi gelir. Meyveleri suda pişirilip demlendikten sonra şekerle içilecek olursa, ishal ve dizanteri hastalıklarına faydalıdır.