Öksürüğe çemen otu

Egzamaya dut kurusu
Soğukların gelmesiyle cilt kuruluğu ve egzama da etkisini artırıyor. Uzmanlar vücuttaki egzama için şu tarifi veriyor: "Yarım litre sıcak su ile bir avuç dut kurusunu kaynatın. Karışım ılıyınca egzamalı elinizi 10 dakika su içinde bekletin ve elinizi bir saat yıkamayın. Bu kürü haftada üç kez tekrarlayın" diyor.
Kansızlara havuç gerek
Bol miktarda A vitamini barındıran havuç B,C, D ve E vitaminleri açısından da oldukça zengindir. Kalbe ve özellikle gözlere kuvvet veren havuç aynı zamanda bitkinliğe ve kansızlığa da iyi gelir. Astım, bronşit gibi solunum yolu hastalıklarına ve öksürüğe karşı faydalıdır. Havuç kanserle savaş konusunda da önemli bir besindir.
Söğüt kabuğu ateş alır
Söğüt kabuğu 30 yıldır Avrupa'da bitkisel ilaç olarak kullanılıyor. Ateşli hastalıklar ve romatizmaya karşı kullanılan söğüt kabuğu ateşi düşürmede ve iltihapların giderilmesinde etkili rol oynuyor. Söğüt kabuğu kurutulup, toz halinde kaynatılarak tüketiliyor.
Mikrop kırıcı karanfil
Karanfil ağacının çiçeği genelde ağız kokusu gidermekte kullanılır. Ama yapılan son araştırmalar karanfilin antiseptik özelliği olduğunu ve mikropları öldürdüğünü gösteriyor. Karanfil ayrıca hafızayı kuvvetlendiryor ve bağışıklığı güçlendiryor.
Tarçın mideyi rahatlatır
Tarçın tarihin bilinen en etkili şifalı bitkileri arasında yer alıyor. Soğuk algınlığı ve nezleye karşı yararlıdır. Kan şekerini dengeleyen tarçın, şeker hastaları için çok faydalıdır. En önemlisi de mide rahatsızlıklarına ve karın ağrılarına iyi gelir.
Kemik dostu yer fıstığı
Yer fıstığı kuruyemişçilerde genelde tuzlanarak satılır. Ama uzmanlar bunun yerine yer fıstığının işlenmemiş ve kabuğuyla satılanlarını tavsiye ediyor. Yer fıstığı, kasların ve kemiklerin güçlenmesinde etkin bir rol oynarken zihinsel ve bedensel yorgunluğu da gideriyor.
Kabak böbrekleri korur
Özellikle B1 ve C vitaminleri ile potasyum ve fosfor mineralleri açısından zengin olan kabak, basur ve prostat şikâyetlerini azaltır. Yüksek tansiyonu düşürmeye yardımcı olur. Sinirleri yatıştırır. En önemlisi de böbreği koruyan en iyi besinler arasındadır.
Sedefe kuzu kulağı
Türkiye'de çokca yetişen kuzu kulağı bol miktarda C vitamini ile tanen, reçine, şekerler ve nişasta içerir. Araştırmalara göre sofralardan eksik edilmemesi tavsiye edilen bu ot, egzama, sedef ve sivilce gibi cilt hastalıklarına karşı faydalıdır. C vitamini sayesinde soğuk algınlığına karşı korur.