Selenyum kanser riskini düşürür, yaşlanmayı geciktirir. Zehirlerin etkisini azaltıp vücuttan atan bu mineral en çok mantar ve ay çekirdeğinde bulunuyor
takvim.com.tr
GAZETE
ABONE OL
Güçlü bir antioksidan olan selenyum, bağışıklık sistemini güçlendirir ve kanser riskini azaltır. Hücreleri korur ve yaşlanmayı geciktirir. Doku esnekliğini arttırarak ve kalp hücrelerini destekleyerek kalp ve damar sağlığının korunmasına yardımcı olur. Başta sperm üretimi ve canlılığı olmak üzere, üreme sağlığında rol alır. Vücuttaki zehirli maddelerin zararlı etkilerini azaltır ve vücuttan atılmalarına yardımcı olur. Karaciğerin faaliyetlerini düzenli olarak sürdürmesine katkıda bulunur. Selenyum eksikliği şu rahatsızlıklara sebep olur: Ciddi kas zayıflıkları Kalp ve damar sağlığında bozulmalar Çocuklarda gelişim yavaşlığı Erken yaşlanma Sinir sistemi hastalıkları Zeka geriliği Sperm kalitesinin azalması Kısırlık
GÜNLÜK SELENYUM İHTİYACI Yetişkinlerde günlük selenyum ihtiyacı 80-100 mg civarıdır. Gebelikte ve emziren annelerde günlük selenyum ihtiyacı 200 miligrama kadar çıkabilir. 100 gram tahılda 20-30 mg, deniz ürünlerinde 30 mg, mantarda 80-100 mg, ay çekirdeğinde ise 80 mg selenyum bulunur.
FAZLASI ZARAR Selenyum fazlalığında sindirim sorunları, saç, tırnak ve diş kaybı, çeşitli deri, omurilik ve kemik iliği hastalıkları, ateş gibi sağlık sorunları görülür. Daha yüksek dozları öldürücü olabilir.
HANGİ BESİNLERDE VAR? Tahıllar Deniz ürünleri Kırmızı ve beyaz et Ay çekirdeği Pekmez Süt ürünleri Yumurta Tereyağı Mantar Yeşil yapraklı sebzeler