Kolesterol düzeyi, kalp sağlığını etkiliyor. Beslenme şekli ise hayati önem taşıyor. Haftada 3 kez kuru fasulye, mercimek ve nohut gibi baklagiller tüketmek, kötü huylu kolesterolü düşürüyor
takvim.com.tr
GAZETE
ABONE OL
Herkesin korkulu rüyası olan kolesterolün dengede tutulması, beslenmeden geçiyor. Kolesterol vücudun bütün hücrelerinde bulunan yağ benzeri bir maddedir. Ancak kanda fazla miktarda bulunması zararlıdır. Et-süt ürünleri ve yumurta gibi hayvansal kaynaklı besinlerde kolesterol bulunur. Meyve, sebze ve tahıllarda ise bulunmaz. Kişinin kolesterol düzeyi ne kadar yüksekse kalp hastası olma ihtimali de o kadar yüksektir. Kolesterol düzeyini dengede tutup, kalbi koruyan besinler ise şunlar: Baklagiller: Baklagiller yani kuru fasulye, nohut, yeşil mercimek gibi besinlerde bulunan çözünür lifler, kötü huylu kolesterol olarak anılan LDL'nin düşmesine yardımcı oluyor. Haftada 3 kez kurubaklagil tüketilmelidir. Avokado: Avokadoda iyi huylu kolesterol olan HDL'yi yükselten, LDL'nin düşmesine yardımcı olan tek doymamış yağ asitleri bulunur. Günde 1 tane yenilmelidir. Çikolata: Günde 30 gram bitter çikolata, kötü huylu kolesterolü düşürür. Balık: Kalp hastalığı riskini azaltıyor. Fındık: Her gün bir avuç fındık, kötü kolesterol (LDL) oranını düşürüyor, HDL gibi iyi kolesterolü de yükseltiyor. Fındık, damarları koruyan E vitamini içeriyor. Fasulye: Kuru fasulye, damarı tıkayan maddelere etki yapıyor. Ispanak: Kolesterolün damarlara yerleşmesini önler. Kan basıncını düşürür. Domates: Antioksidan özelliği nedeniyle damarları serbest radikal hasarından korur. Sarımsak: Kanın pıhtılaşmasını azaltır. Kötü kolesterolü düşürerek kalbin daha rahat çalışmasını sağlar. Soğan: Kolesterolün oksitlenip damar duvarlarına zarar vermesini engeller. Elma: Kalp hastalıklarından koruyor. Kolesterolün damarlardan geçmesini önlüyor.