Kansere kafa tut

Son yıllarda kanser vakaları çığ gibi artarken; bu amansız hastalıktan korunma da daha bir önemli hale geldi. Kanser düşmanı gıdaları bolca tüketerek bu illete meydan okuyun

takvim.com.tr
takvim.com.tr GAZETE
ABONE OL
Kansere kafa tut
Kanser illeti küçük-büyük tanımıyor; herkesi tehdit ediyor. Bu amansız hastalıkla mücadelede beslenme önemli rol oynuyor. Her derde deva olan bitkileri sofralardan eksik etmemek gerektiğini söyleyen uzmanlar, özellikle kanser düşmanı gıdaları bolca tüketmek gerektiğine dikkat çekiyor. İşte kansere karşı koruma kalkanı olan besinler...
Kayısı: Antioksidan olan betakaroten açısından zengindir. Hücrelere ve dokulara zarar veren moleküllerin etkisini kaldırarak kansere karşı koruyucu etkisi sağlar.
Tahıllar: Arpa, mısır, buğday, yulaf gibi tahıllar B ve E vitamini, potasyum ve kalsiyum içerir. Kanserojen maddelerin vücuttan atılması sürecini hızlandırır. Tahıl ağırlıklı beslenme, bağırsak kanseri riskini yarıya düşürür.
Fasulye: C vitamini ve betakaroten gibi kalp hastalığı ve kanseri önleyen antioksidanlar açısından zengindir.
Lahana: Kanserli hücrelerin çoğalmasını önleyen karoten maddesi içerir.
Havuç: Tam 40 araştırma havuç tüketimi arttıkça kanser riskinin azaldığını ortaya koymuştur. Bunun temel nedeni betakaroten, C ve E vitaminleri gibi antioksidanlar açısından zengin oluşudur.
Nohut: Kolesterol içermeyen nohut; kalsiyum, magnezyum, fosfor, potasyum, bakır, manganez, betakaroten ve folik asit açısından zengindir. Göğüs kanserinden korur.
Sarımsak: Bağışıklık sistemini güçlendirir. Kansere, kolesterole, kalp-dolaşım sistemi hastalıklarına karşı koruyucu etkisi vardır.
Fındık: Kalp krizine karşı koruyucu olan E vitamini açısından zengindir. Her gün yenilen bir avuç fındık kanserden korur.
Mercimek: B vitamini, demir, kalsiyum, magnezyum, fosfor ve potasyum içerir. Lifli özelliği kandaki kolesterol oranını düşürür. Şeker ve kalp hastaları için yararlıdır.
Zeytinyağı: Antioksidan özelliği olan E vitamini açısından zengindir. Kalp krizi, felç, kanser ve erken yaşlanmaya karşı beyni korur.
Soğan: Bağışıklık sistemini güçlendirir. İçerdiği allicin ve sülfür, mide ve bağırsak kanserine karşı koruyucu etkiye sahiptir. Kemik erimesine karşı, peynir ve sütten daha etkilidir.
Şeftali: Teki bile insanın C vitamini ihtiyacının yüzde 50'sini karşılayabilir. Kansere ve kalp krizine karşı koruyucu olan betakaroten açısından da zengindir.
Pirinç: E ve B vitamini zenginidir. Bağırsak kanserine karşı koruyucu olan pirinç, kolesterolü düşürüp kalp krizi riskini de azaltır.

KIRMIZI ŞİFA
Çilek: Kolesterol düzeyini düşürür ve sindirim sistemini düzenler. Ellegic asit adı verilen kansersavar bir maddeyi de içerir.
Domates: Likopen açısından zengindir. Likopen, pankreas gibi çeşitli kanser hastalıklarını önleme konusunda hayati önemdedir. Bağırsak kanseri riskini azaltır.
Pancar: Demir ve folik asit açısından zengin olan pancar eski çağladan beri kan hastalıklarının tedavisinde kullanılmaktadır.
İncir: Potasyum, demir ve kalsiyum içerir. Eski çağlarda kanserli hücrelerin tedavisinde kullanılan incir, modern tıpta karşı koruyucu olarak öneriliyor.