Kalbin minerali kalsiyum

Mineraller de kalp sağlığı için vitaminler kadar önemlidir. Kalsiyum kalbin en ihtiyaç duyduğu minerallerin başında gelir. Bunun için süt içmek kalp hastalıklarına karşı faydalıdır

takvim.com.tr
takvim.com.tr GAZETE
ABONE OL
Kalbin minerali kalsiyum
Kalp ve damar hastalıklarından korunmada, hatta tedavide birçok vitamin ve mineralin olumlu etkisi bulunmuştur. Aşağıda bu besin öğelerinden üzerinde en çok araştırma yapılmış olanları ele alınıp nasıl etki gösterdikleri açıklanacaktır.

KALSİYUM
Hem kan basıncının ayarlanmasında hem de kolesterolün düşürülmesinde etkilidir. Kalsiyumun kalp hastalıklarından korunmada başka bir etkisi de vücutta nitrik oksitin üretimini arttırmasından kaynaklanmaktadır. Nitrik oksit, kan damarlarının açılmasını sağlar ve tansiyonu düşürür. Kalsiyum en çok süt, peynir, yoğurt, yumurta, lahana, nane, ıspanak ve keçiboynuzunda bulunur.

MAGNEZYUM
Diyetleriyle ve sert sularla daha çok magnezyum alan toplumlarda kalp ve damar hastalıkları riskinin daha düşük olduğu belirlenmiştir. Magnezyum yetersizliği yüksek tansiyona, düzensiz kalp atışlarına, damar tıkanmasına ve ani ölümlere neden olabilir. En çok balık, tavuk eti, peynir, yumurta, yerfıstığı, patates, portakal, baklagiller ve bulgurda bulunur.

ÇİNKO

Kalbe serbest radikallerin verdiği zarar bazen çinkoyla azaltılabilmekte ve kalp ameliyatlarından sonraki ritim bozuklukları düzeltilebilmektedir. Çinko en çok et, deniz ürünleri, baklagiller, tahıllar, yumurta, fındık, ve süt ürünlerinde bulunuyor.

POTASYUM
Günlük yiyeceklerinde potasyum miktarı düşük olan toplumlarda felç ve kalp krizi geçirme risklerinin yüksek olduğu belirlenmiştir. Deneylerde ekstra potasyum verilen deneklerde ölümler yüzde 90 azalmaktadır. Potasyum en çok lahana, brokoli, pazı, zeytin, balık, muz, hurma, incir, kayısı, badem ve fındıkta bulunur.

KROM
İnsülin hormonuna yardım ederek vücuttaki yağın yakılmasını ve kolesterol kullanımını kontrol eder. Krom yetersizliğinden kandaki kolesterol, hücrelere giremediğinden uzun süre kanda dolaşarak damarlara zarar verme riski artar. Meyan kökü, brokoli, üzüm, portakal, elma, mantar ve patates en iyi krom kaynaklarıdır.

DEMİR
Oksijen kanda alyuvarlarda bulunan ve demir içeren hemoglobin adlı bir protein tarafından taşınmaktadır. Kalbe de yeterli oksijen bu yolla gidebilmektedir. Demir yetersizliğinde damar tıkanması daha sık olarak ortaya çıkabilmektedir. Kuru kayısı ve kuru üzüm gibi kurutulmuş meyveler, kırmızı et, karaciğer, pekmez, maydanoz, tahıllar, pancar, şeftali, ıspanak, yumurta, armut ve kabak en iyi demir kaynaklarıdır.

BAKIR
Birçok enzimin önemli bir kısmını oluşturan bakır, vücuttaki serbest radikallerin atılmasına yardımcı olur. Bakır yetersizliğinde tansiyonun ve kolesterolün yükseldiği belirlenmiştir. Zeytin, badem, fındık, ceviz, taze ve kuru üzüm, arpa, tam ekmek, bal, kuzu ciğeri, sarımsak, portakal, pancar, pekmez, brokoli, fasulye ve bezelye bol miktarda bakır içeren besinler arasındadır.

YARIN: TANSİYONDA BESLENME


TAYLAN KÜMELİ