Egzersizle sağlıklı doğum

Düzgün duruş eğitimi önemlidir. Karın içi basınç artmışken, daha dikkatli iş yapmak gerekir. Özellikle çocuk doğduktan sonra bakım için kuvvetli kollara ihtiyaç duyulur. Kol egzersizleri bunun için çok önemlidir. Gittikçe artacak beden ağırlığı için bacakların kuvvetlendirilmesi gerekir. Hareketli bir bedende ödem, varis ve kramplarda az olur. Ayrıca kas kontrolü ve karın kaslarının kuvvetlendirilmesi için özel eğitim almak doğru olur. Bu konuları öğreneceğin ünitelerin de ehliyet sahibi olması en az bu konular kadar önemlidir.
* Annem hepatit oldu. Doktorlar "Karaciğerine dikkat et" dediler. Karaciğer ne işe yarıyor?
Karaciğer yediğimiz gıdalardaki sindirilebilir besinlerin, vitaminlerin işlendiği bir fabrika gibidir. Bedenin bu gıdalardan faydalanmasını sağlar. Yeni protein üretim merkezidir. Artıkların, zehirli maddelerin düzenlenmesini ve bedenden uzaklaştırılmasını sağlar. Gıdaların sindirilmesi için safra üretir. İlaçların etkinliğinin düzenlenmesini sağlar.
* Karşı komşumuzun 18 yaşında çocuğuna "Astım" demişler. Astım doğumsal bir hastalık değil midir?
Kalıtsal yanı vardır. Ancak genç ve ileri yaşlarda da çıkabilir. Astım, solunum yollarının mikrobik olmayan iltihaplanma nedeniyle daralmasıdır. Bu daralma, solunum yolları daralmasındaki kasların kasılmasına, iç yüzeyin şişmesine ve salgının artmasına bağlıdır. Hırıltı, öksürük, nefes darlığı ve göğüste sıkışma hissi şikâyetiyle kendini gösterir. Bu belirtiler genellikle nöbetler halinde gelir, egzersiz veya gülmeyle, soğuk algınlığı sırasında veya çeşitli alerjilerle karşılaşma ile artar. Astım tedavi edilmezse veya yetersiz tedavi edilirse şikâyetler sürekli hale gelebilir.
* 56 yaşındayım. Sık sık idrara çıkıyorum. İdrarımı yaparken fıskiye gibi dağılarak gidiyor. Bu durumun prostat ile ilgisi var mıdır?
Öncelikle ayakta idrarını yapma. Sıkıntıların artarak devam edebilir. Prostat bezi büyümesinin çeşitli sonuçları vardır. Prostat bezinin yaşlanmayla birlikte büyümesi ve idrar kanalına baskı yapmaya başlaması, çeşitli şikâyetlere sebep olur. Sık idrara çıkmak, geceleri idrar hissi ile uyanmak, idrara başlarken bir süre beklemek, idrarı kesik kesik boşaltmak, idrar yaparken zorlanma, idrarın çatallı çıkması, mesaneyi tam olarak boşaltamama, tuvaletten çıktıktan çok kısa bir süre sonra tekrar idrar hissi duymak, ani idrar sıkışmaları hissetmek, bazen idrarı tutamamak belirtileriyle kendini gösterir. Bu şikayetler başladıysa hemen üroloji uzmanına muayene olmak gerekir. Yoksa hastalık yavaş yavaş ilerler. Sıkıntılar büyür.