Çürükle savaş

Diş çürümesi kader değildir. Günde en az 2 kere 3 dakika fırçalamak ve ip kullanmak, dişte çürük oluşumunu engeller

takvim.com.tr takvim.com.tr
Kaynak GAZETE
Giriş Tarihi :04 Temmuz 2013
Çürükle savaş
Dişler hem sağlığın hem de güzelliğin vazgeçilmez unsurlarıdır. Diş çürükleri, insanın hayatını alt üst eder. Tedavisi geç kalınan çürük, diş kaybına neden olur. Diş hekimi Muzaffer Buyan, çürüklerin önüne geçme yollarını anlattı:
Diş çürüğü nedir?
Diş çürükleri çoğunlukla koyu renkleşmelerle birlikte görülen çukurcuklar olarak algılanmaktadır. Diş çürüğü dişin en sert dokusu olan mine ve onun altındaki dentinin yıkılması olayıdır.
Diş çürüğü nasıl oluşur?
Ağız içerisinde bulunan bakterilerden oluşan bakteri plağı şekerli ve unlu besinlerin artıklarından asit oluşturur ve bu asidik ortam diş yüzeyinde harabiyete yol açar, diş çürüğü oluşur.
Kimlerde daha çok çürük oluşur? Çürükler, şekerli ve unlu besinlerle bakterilerin buluşması neticesinde ortaya çıktığına göre bu tarz bir beslenme alışkanlığı olan bireylerde çürük oluşumu daha çok görülür.
Nasıl onarılır?
Tedavi dişte kalan sağlam doku miktarına göre yapılır. Çürük dokular temizlenir ve diş yüzeyine uygun bir dolgu materyali uygulanır.

Nasıl önlenir?
Çürük oluşumunu engellemek için florlu bir diş macunu ile dişler günde en az 2 kez 3 dakika fırçalanmalıdır. Diş ipi ile diş araları temizlenmelidir.
Fırçanın temizleyemediği ara yüzeyleri diş ipi kullanarak temizlemek arayüz çürüklerini önlemek için gereklidir.

Tedavi gerekli mi?
Tedavi edilmeyen çürükler, şiddetli ağrıya neden olurlar ve ağız içi ya da dışından apse oluşturabilirler. Diş köklerinde ise kistlere yol açabilirler. Bu durumda kanal tedavisi veya diş çekimi gerekecektir. Zamanında diş hekimine gidilmezse diş kaybı kaçınılmaz olacaktır.