Diyabetliler için altın rehber

Diyabet hastalığının tedavisinde en önemli unsur, doğru beslenme... Hangi gıdanın ne miktarda alındığını bilirseniz her şeyi yiyebilirisiniz

takvim.com.tr takvim.com.tr
Kaynak GAZETE
Giriş Tarihi :30 Temmuz 2013
Diyabetliler için altın rehber
Çağın getirdiği hızlı yaşam koşulları, diyabet hastalığının artmasında önemli rol oynuyor. Hastalıkla mücadelede ilk koşul ise bilinçli ve ölçülü beslenmek. Medical Park Bahçelievler Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Emel Unutmaz, hangi gıdanın, ne miktarda alınacağı doğru belirlendiğinde, diyabetin korkulacak bir hastalık olmayacağını söyledi. Unutmaz'dan önemli öneriler...

Sebzeye 1 kaşık yağ
Diyabetli bireyin alması gereken enerjinin yüzde 30'u yağlardan gelmeli. Etli sebze yemeklerine yağ konmamalı. 1 kilo sebzeye 2 yemek kaşığı ya da 1 tabak sebze yemeğine 1 tatlı kaşığı yağ konularak pişirilmeli. Salatalara ise en fazla 1 tatlı kaşığı yağ eklenmeli.

Günde 3 gram tuz
Diyabette karşılaşılabilecek olan böbrek rahatsızlıkları ve hipertansiyon gibi tuz sınırlamasını gerektiren rahatsızlıklar yok ise kişi günlük 3 gram tuz tüketebilir. Ortalama 1 gram için silme (tepeleme değil) 1 çay kaşığı düşünülebilir.

Kepekliyi tercih edin
Şeker hastalarının alması gereken enerjinin en az %50'si, karbonhidratlardan gelmelidir. Alınan karbonhidratın yarıdan fazlası 'kompleks karbonhidratlar' (bulgur, kepekli ya da tam buğday ekmeği vb.) dediğimiz kaynaklardan sağlanmalıdır.

Meyve miktarı önemli
Diyabette sanıldığı gibi yasak meyve yoktur; porsiyon miktarı vardır! Her meyvenin içerdiği karbonhidrat farklıdır; bu nedenle her meyve için porsiyon da farklıdır. Kişi, üzüm de yiyebilir muz da; yeter ki doğru miktarı aşmasın

BU GIDALARDAN UZAK DURUN!
Reçel, bal, marmelat
Çikolata, dondurma, helva çeşitleri
Hazır meyve suları, meşrubatlar ve alkollü içecekler
Şekerli, kurabiye, pasta, tatlı ve hamur işleri
Kurutulmuş meyveler
Kızartılmış ve kavrulmuş besinler
Tereyağı, kuyruk yağı, iç yağ
Krema, kaymak, mayonez
Sakatatlar (karaciğer, beyin, böbrek, dil, dalak, yürek, işkembe v.b)
Sucuk, salam, sosis, pastırma
Kuru yemişler
Bulyon et, tavuk tabletleri

ÖNEMLi NOTLAR
Beyaz ekmek yerine esmer ekmek yenmeli.
Beyaz pirinç yerine kepekli pirinç tercih edilmeli.
Sade makarna yerine kepekli makarna yenmeli.
Meyve suyu yerine meyvenin kendisi kabuğuyla tüketilmeli.
Her öğünde sebze ve salata olmalı.