Eksikliğinde yüzlerce hastalığa yol açan çinko ve bakırdan yana zengin olan roka, bir yandan sağlığımızı korurken, diğer yandan yaşlanmayı geciktiriyor
takvim.com.tr
GAZETE
ABONE OL
Gençliğine ve güzelliğine özen gösterenler dikkat! Şu günlerde manav ve pazar tezgahlarını süsleyen roka tam bir güzellik iksiri. İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ziya Mocan, özellikle içinde bulunduğumuz kış aylarında balıkla birlikte sık tükettiğimiz rokanın, içerdiği eser element ve vitaminlerle sağlık deposu olduğunu söyledi. Prof. Dr. Mocan, "Yeşil salata olarak tüketilen roka, eser element dediğimiz ve vücutta eksikliği çok önemli olan yüzlerce hastalığa yol açabilecek çinko ve bakır gibi birçok metalin kaynaklarından biridir. Ayrıca yaşlanmayı da geciktirir" dedi. Bu maddelerin büyüme ve gelişmeden üremeye kadar birçok sistemimiz için hayati öneme sahip olduğunu belirten Prof. Dr. Mocan, "Roka, içerdiği C, K ve E vitamini yönünden oldukça zengindir. Bol bol tüketilmelidir" şeklinde konuştu. Prof. Dr. Ziya Mocan, rokanın faydalarını şöyle sıraladı:
GRİPTEN DE KORUYOR Kanı sulandırır. Kan pıhtılaşma hastalıklarında faydalıdır. Metabolizmayı çalıştırdığı için zayıflamada etkilidir. İçerdiği E vitamini ve antioksidan etkisiyle cildin güzelleştirir ve yaşlanmayı geciktirir. Özellikle gribe karşı etkili olması açısında kış aylarında sofraların vazgeçilmez sebzesi olmalıdır. İdrar söktürür. Hazmı kolaylaştırır.
DOĞRUDAN TÜKEDİN Rokayı çiğ ve doğramadan tüketin. Doğrayarak yiyecekseniz, yıkadıktan sonra doğrayın. Çünkü doğradıktan sonra yıkanırsa içeriğindeki vitaminlerin etkisi azalır. Rokanın saplarıyla beraber tüketin, çünkü vitamin değeri yüksektir, saplarının da. Aroması yüksek, koyu yeşil renkli rokaları tüketmek lazım. Açık renkli rokaların etkin maddeleri azdır.