Hastalığı çiğneyin!

Karakış geldi, hastalıklar herkesi etkiledi. Sağlıklı bir yaşam için bağışıklık sistemini güçlendirmenin yolu ise çiğ besinlerde gizli!

takvim.com.tr
takvim.com.tr GAZETE
ABONE OL
Hastalığı çiğneyin!
Kış soğuklarında bağışıklık sisteminizi güçlendirmek ve üzerinizde biriken stresten arınıp yeni yıla yenilenerek girmek istiyorsanız bunu ev detoksuyla başarabilirsiniz. Medical Park Fatih Hastanesi'nden Prof. Dr. Ziya Mocan, vücudu zararlı atıklardan temizleyip canlanmasını sağlayan ev detoksunun yollarını anlattı.

MEYVELERİ AÇ KARNINA YİYİN GAZLI İÇECEKTEN UZAK DURUN
* Neleri yemediğiniz neleri yediğinizden daha önemlidir. Mümkün olduğunca az yemek önerilir.
* Az besin alıp çok sıvı içmek vücudun kendini arındırma süresini hızlandırır ve etkisini artırır.
* Vücudun ihtiyacı olan en önemli maddeler mineraller, eser elementler, enzimler ve vitaminlerdir.
* Hayvansal protein, yağ, rafine şeker ve nişasta vücutta asit maddelerin birikimini artırır ve temizlenme sürecini uzatır. Bu nedenle detoks programından çıkarılmalıdır.
* Oruç da bir detokstur. Yalnız iftarda yenen ağır yemekler bu programı bozar. Temel besinlerden basit, rafine edilmemiş, bitkisel kökenli gıdalar alınmalıdır.
* Detoks programlarında tüm proteinlerin diyetten çıkarılması istenmekle beraber, yağsız süt, yumurta beyazı ve balık ızgara önerilmelidir.
* Gazlı içeceklerden kaçınılmalı, bunun yerine ayrana yer verilmelidir. Bir bardak kola, kana dokuz çay kaşığı kadar beyaz şekere eşit miktarda şeker karıştırır.
* Meyveler bağırsaktan emilir. Bu nedenle de mide boşken yenmesi gerekir.

TAHILLAR
En az altı saat veya bir gece içme suyunda bekletilip, deniz tuzu ile bol suda pişirilmelidir. Taze kabuklu yemişler ve tohumlar bir gece suda bırakıldıktan sonra ertesi gün pişirilmelidir.

KURU TEHLİKE
Turunçgiller, elma, armut, karpuz, kara üzüm, vişne, üzüm, ananas ve mango. Kurutulmuş olanlar daha çok şeker ve daha az enzim içerdiğinden kullanılmamalıdır.
1) Suyu sıkılır
2) Blender'dan geçirilip meyve tatlısı şeklinde yenir.
3) Bütün olarak yenilir.

ÇORBASI DA ÖNEMLİ
Havuç, pancar, lahana, kereviz, maydanoz, tüm yeşil yapraklar, kırmızı-sarı renkte olanlar, patates, kabak, balkabağı, sarımsak, zencefil ve soğan...
Bu sebzeler üç şekilde tüketilmelidir:
1) Çorba yapılarak
2) Buharda pişirilerek
3) Suyu sıkılarak
Havuç, pancar, kereviz, maydanoz ve buğday çimi blender'da hazırlanabilir.