Bel fıtığı olana sert yatak yaramaz

Giriş Tarihi :04 Ocak 2014
Bel fıtığı olana sert yatak yaramaz
* Hocam bel fıtığım var. Gece yatağa girince bir o yana bir bu yana dönüyorum. Nasıl rahat ederim?
Yatağın, içine gömülmeyecek kadar sert olsun. Çek-yatlar, düzgün pamuk veya yün yatak, hazır yataklar buna uygundur. Sakın yerde veya sunta üzerinde yatma. Sırtüstü yatarken dizlerin altına bir yastık koy. Yan yatarken dizlerini karnına doğru çek. Yüzüstü yatma. Bacakları düz uzatarak sırtüstü de yatma.

* 2 ay önce yeğenime çölyak hastalığı tanısı koydular. Bu nasıl bir hastalıktır? Ne yapmalıyız?
Gluten enteropatisi (çölyak), çocukluk döneminde sık rastlanan (malabsorbsiyon) kötü emilim hastalıklarından biridir. Hastalıkta buğday, çavdar, arpa ve yulaf proteinine karşı aşırı duyarlılık oluşmaktadır. Çocukta ishal, kusma, karın ağrısı, gelişme geriliği, iştahsızlık, zayıflama, adale erimesi, bağırsakta gaz birikimi sonucu karın şişliği, kansızlık ve vitamin eksikliği görülmektedir. Bu nedenle diyete tam olarak uymak, erken düzelmeyi sağlamak açısından çok önemlidir. Yani diyete uyum sağlarsa düzelir.

* 3 yıldır alerjim var. Alerji testi yaptırdım. Total IGE yazıyor. Normal gelmiş. Doktor hala alerjin olabilir diyor. Sürekli burnum tıkanıyor. Hele sonbaharda ilkbaharda sorma gitsin. Tahlil normalken hala niye alerji olabilir diyorlar. Bizi anlamaz mı sanıyorlar?
Hemen alıngan davranma. Gerçi alerjik bünyeliler biraz daha alıngandırlar ya neyse. Bu testin sonucu normal olsa bile özel bir maddeye karşı alerjin olabilir. Allerjen-spesifik IgE antikor testlerinin sonuçları her zaman doktorun önerileri eşliğinde yorumlanmalı ve kullanılmalıdır. IgE test sonucu normal olsa bile allerjik olma ihtimaliniz tamamen ortadan kalkmamıştır. Yani doktoruna güven gerisini merak etme sen.

* Hocam 2 yıllık evliyim, erken boşalıyorum. Eşim tatmin olmuyor, onu mutlu edemiyorum. 1 çocuğum var. Ne yapmalıyım? İlaç söylerseniz alırım.
Panik yok. Neticede 2 kişilik bir konu bu. Önce kendinle ilgili şartları düzene koy. Uykusuz kalma. İşte bütün enerjini harcama. Gerilim, kaygı, korku pilini çabuk bitirir. Sorunları, korkuları değil amacını düşün. Başarısızlık korkusu başarısız yapar. Cinsel ilişki öncesi hafif tokluk hali olmalıdır. Kullandığın ilaç var mı bahsetmemişsin. Ancak sertleştirici ilaçlara hemen başvurma. Senin için söylediklerimi eşin için de düzenle. Acele işe şeytan karışır. İlişki öncesi sevişme dönemini yeterince yaşayın. Bir yere yetişmiyorsunuz unutmayın. Sertleşme, erken boşalma sorunlarının en sık nedeni psikolojik olumsuzluklardır. Unutmayın. Ayrıca anlattıklarına göre cilt temasına hassas olarak fazla uyarılma cevabı veriyorsun. Bunun için haricen uygulanan geciktirici jeller faydalı olabilir. Bunlara rağmen düzelme yoksa üroloji ve iç hastalıkları uzmanına başvur.

* 47 yaşında bayanım. Öksürünce, gülünce idrarımı az az kaçırıyorum. Felç mi olacağım diye çok korkuyorum. Daha çocuklarımı evlendirmedim. Elime bakan 4 tane çocuk var. Bu konuda bana ne yapmamı önerirsiniz?
Panik yapma bir... Stres-evham yapma iki... Çok çocuklu bayanlarda, özellikle sık doğumlara bağlı üretra dediğimiz idrar kesesindeki idrarı dışarı atmamızı sağlayan borunun yapısı ve sinir kontrolü zarar görür. Sen öksürünce, gülünce karnının içindeki basınç, tazyik artar. Üretra dediğimiz boru tam kapatılamadığından idrar kaçar. Felçle ilgisi yok. Genellikle çok sayıda ve zor doğum yapmış ve/veya yaşı ilerlemiş veya aşırı kilo alıp veren kadınlarda görülür. Kalça adalelerinin veya sinirlerinin doğum sırasında zedelenmesi sonucu, mesane boynu öksürme, hapşırma, gülme, merdiven çıkma, yük taşıma, cinsel ilişki sırasında yer değiştirerek veya kapanamayarak hasta idrar kaçırır. Bir kez üroloji uzmanına başvur. Muayene, tahlil sonuçlarına göre ilaç ve diğer tedaviler yapılır. Sıkma canını.