Dikkat et!

Eklemlerde, ağrı ve şişlikle kendini gösteren gut hastalığı acı veriyor. Kilolar, hastalığa davetiye çıkartıyor. Prof. Dr. Mocan, fazla kırmızı-beyaz etten ve sakatattan kaçınılmasını öneriyor

takvim.com.tr
takvim.com.tr GAZETE
ABONE OL
Dikkat et!
Kanda ürik asidin artışıyla oluşan kristal benzeri birikintilerin eklemlerde, özellikle de ayak başparmağı ekleminde birikerek ağrı ve şişlik oluşturması ile ortaya çıkan hastalığa gut denir. Bu hastalığa yakalanan kişilerde ürik asit yapımında artış veya böbrekten atılımında azalma vardır. Aşırı ürik asit eklemlerde, yumuşak dokularda, böbreklerde birikir. Böbrek taşı oluşturur. Aşırı kilolar hastalığın başlangıcı hızlandırabilir. Doğru bir diyet programıyla hastalığın komplikasyonlarının önlenmesi veya azaltılması sağlanabilir. Medical Park Fatih Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ziya Mocan gut hastalarına şu önerilerde bulundu: Öncelikle purin içeriği yüksek olan sakatat gibi yiyeceklerden uzak durmalısınız. Yüksek purin içeren yiyecekleri diyetinizden çıkarmak gutun belirtileri ni hafifletebilir çünkü vücut purini ürik aside çevirebilir. Gut hastalarının uzak durması gereken purinden zengin yiyecekler şöyledir; böbrek, karaciğer, uykuluk gibi sakatatlar, uskumru ve kuru bakladır. Aşırı derecede kırmızı ve beyaz et yememek gerekir. Balık ve deniz ürünleri purin açısından zengindir. Bu nedenle nadir yenmesi gerekir. Bezelye, mercimek, fasulye, ıspanak ve baklagiller, mantar, kuşkonmaz gibi yiyecekler sınırlı miktarda tüketilmeli. Kesinlikle alkol alımı azaltılmalıdır. Günde 6 ila 8 bardak su içmek ürik asidi vücudumuzdan temizleyerek gutla ilişkili başka bir probleme neden olan böbrek taşlarını da önleyebilir.

GUT HASTALARI NELER YEMELİ?
Meyveler, özellikle kiraz ve çilek purin açısından fakir olduğu için tüketilebilir. Tahıllar, sebzeler Çerezler, ceviz, fındık... Beyaz ekmek /krakerler (tamamı buğday olmayan) Pirinç Hububat ve hububat ürünleri Peynir