Hareketsiz hayat kalpler sakat

Doğal olmayan gıdalar, hareketsiz hayat, aşırı kilo ve sigara kalbi bozuyor. Prof. Dr. Öztürk, anjiyo yaşının hızla düştüğünü belirtiyor

takvim.com.tr takvim.com.tr
Kaynak GAZETE
Giriş Tarihi :12 Ocak 2014
Hareketsiz hayat kalpler sakat
Kalbinizin sağlıklı atması için yaşam tarzınızı düzene sokmalısınız.
Anjiyo yaşının düştüğünü söyleyen Memorial Şişli Hastanesi Kardiyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Servet Öztürk, anjiyo hakkında önemli bilgiler verdi. Anjiyo yaşı neden düşüyor? Doğal gıdalardan uzaklaştıkça, daha kilolu hale geldikçe, geç kızlarda sigara içme oranı attıkça çok daha erken yaşlarda aniyografi yapılma gereksinimi ortaya çıkıyor. Anjiyo nedir? Anjiyo ya da anjiyografi, "damarın görüntülenmesi" demektir. Koroner anjiyografi, beyin anjiyografisi gibi... Koroner anjiyo kalbin atardamarlarının incelendiği hareketli film çekimidir. İşlem kateter laboratuvarında yapılır.
Doktor, kol ya da bacaktaki büyük atardamarın birine, boru (kanül) yerleştirilir. Daha sonra borunun içinden ince uzun bükülebilir kateterler geçirilerek kalbi besleyen küçük atardamarların (koroner damarlar) çıktığı en büyük atardamara (aorta) kadar ilerletir. Ardından koroner arterlere boyalı bir madde verilir. Böylece çekilen filmlerde damarlar görüntülenerek hangi bölgelerde ne kadar darlık olduğu tespit edilebilir. Bu tedavi yöntemi midir? Anjiyografi; hastada koroner arter hastalığı bulunup bulunmadığını en kesin gösteren tetkik yöntemidir. Anjiyonun kaç türü vardır? 3 türü vardır: Kontrastlı MR anjiyografi, çok kesitli BT (bilgisayarlı tomografik) anjiyografi standart veya girişimsel anjiyografi. Hangi durumlarda anjiyo yapılır? Şiddetli göğüs ağrısı ve kalp krizinde koroner anjiyo yapılır. Bunun yanında; Efor testi pozitif çıkan hastalara,  Kalp kasılması olanlara, Talyum testinde koroner arter hastalığı şüphesi olanlara, Kapak hastalığı bulunanlara, Kalp dışında önemli bir ameliyat geçirecek olan şeker hastalarına, Önemli bir ameliyat geçirecek olan 40 yaş üzeri riskli kişilere, By-pass olan hastalara (5 yıl sonra kontrol amaçlı), Stent takılanlara uygulanır.