Alerjiye soğan
Prof. Dr. Ziya Mocan, bir maddeye bağlı aşırı duyarlılık sonucu oluşan alerjiye dikkat çekti. Hastalara soğan ve ebegümeci tüketmeyi önerdi

HALSİZLİK VE KAŞINTI
Solunum alerjisinde, genellikle bahar aylarında polenlere karşı alerji söz konusudur. Hapşırma, burun akıntısı, halsizlik ve kaşıntı ile ortaya çıkabilir. Büyükşehirlerde en sık gördüğümüz polenler, akasya polenleri, çınar ağacı polenleri, ev tozu polenleri ve bahçelerdeki gül gibi çeşitli çiçeklerin polenleri olabilir. Bir gülü kokladığımızda hapşırmaya başladıysanız, alerji riskiniz var demektir. Bu ilk başta burunda kaşıntı, kızarıklık, akıntı, göz yaşarması ve hapşırık şeklinde karşımıza çıkar.
C VİTAMİNİ ŞART
Alerjisi olan hastalara "antihistaminik" (açığa çıkan histomin ve serotinin salınımını önleyici) ilaçlar verilir. Bunun yanı sıra günde 2000 mg C vitamini, alerji belirtilerini hafifletmeye yarayan antihistamin salınımını tetikleyebilir. Ancak bazı kişilerde bu dozda C vitamini mide kramplarına, burun kuruluğuna ve ishale neden olabilir. Hoş olmayan bu yan etkilerin ortaya çıkma riskini azaltmak için günde 2 kez, yemeklerden sonra 1000 mg C vitamini alın. Ancak yine de yan etki olursa artık devam etmeyin.
KARIN AĞRISINA DİKKAT
GIDA alerjileri ise her çeşit gıdaya karşı olabilir. Çocuklukta erken başlanmış olan gıdalara karşı alerji ortaya çıkabilir. Gıda alerji olanlarda ishaller ve karın ağrıları olabilir. İlaç tedavisi yapılır. Sarımsağın etkisi olabilir. Zencefil ve ebegümeci zehirlenmelerde kullandığımız bitkilerdir. Ayrıca soğan yemenin alerjiyi önlemeye yardımcı olduğu bilinir.