Çarpıntıya kuşkonmaz
Stres ve kansızlık gibi nedenlerle ortaya çıkan kalp çarpıntısına bazı bitkiler ilaç gibi geliyor. Prof. Dr. Mocan, kuşkonmaz, biberiye ve maydanoz tüketilmesini öneriyor

SIRA DIŞI...
"Normal bir insanın kalbi günde ortalama 100 bin kez atar ve normal şartlarda biz bunu fark etmeyiz. Kalp atışlarının çok küçük bir yüzdesinin bile 'normal dışı olarak fark edilişi' kendisini çarpıntı olarak gösterebilir. Kalp çarpıntısına göğüs ağrısı, nefes darlığı ve bayılma atakları da eşlik ediyor, çarpıntı sık sık tekrarlıyorsa zaman kaybetmeden hekime başvurulmalıdır." Prof. Dr. Ziya Mocan çarpıntıya karşı yapılması gerekenleri anlatıyor:
KAHVE-ÇAYI SINIRLAYIN
Çarpıntısı olanlar kahve, çay ve tuz tüketimini azaltmalı. Fazla kilolar verilmeli. Çarpıntı sırasında istirahate çekilmeli. Boyuna atardamar seviyesine tek taraflı baskı uygulanması, kusma refleksinin uyandırılması (dil köküne parmak basılması) çarpıntıyı durdurabilir.
SOFRANIZDAN EKSİK ETMEYİN
Kuşkonmaz bitkisinin çayı çarpıntıyı azaltır. Melisa bitkisinden yapılan çay çarpıntıyı azaltmada etkilidir. Melisa, papatya, pasiflora çayları da günde 2 bardak tüketilebilir. Bunların yanı sıra çarpıntıya karşı sofranızdan biberiye, nane, karabaş otu, civan perçemi, fesleğen, kekik ve maydanozu eksik etmeyin.
BAZI HASTALIKLARIN BELİRTİSİ OLUYOR
Çarpıntıların yüzde 43'ü kalp hastalıkları kaynaklıdır. Yüzde 31'i strese bağlı olarak gelişir. Yüzde 10'u kansızlık, troid gibi çeşitli sebeplerden oluşur. Yüzde 16'sı sebebi belli olmayan nedenlerdendir. Kalbe bağlı olanlar kalp atımları, ritm bozuklukları, kalp kapaklarında 'prolapsus' denilen bozukluklar, kapakta romatizmal bozukluklar, aralıklı gelen çarpıntılar, ekstrasistollere bağlıdır. Egzersiz, stres, ani tansiyon çıkarmaları, ani kan şekeri düşmeleri, kalp yetmezliği, sigara, kafein, alkol alımı, troid bezinin fazla çalışması da çarpıntı yapar.
GÖĞÜS AĞRISINA DİKKAT!
Panik atak hastalarında da 15 dakikanın üzerinde devam eden kalp çarpıntıları görülebilir. Çarpıntı ile baş dönmesi, bayılma hissi, nefes darlığı, göğüs ağrısı önemli bir kalp problemini akla getirmelidir. EKG, EKO, eforlu EKG, holter gibi testlerden faydalanılır.