Söylenmedikleri söyleyen Canan Karatay beslenme alışkanlığında çığır açıyor. Karatay 'Yaz neşesinin sardığı ayların içinde diyabetliler bal, pekmez ve her türlü reçelden de uzak durmalılar'
takvim.com.tr
GAZETE
ABONE OL
İç Hastalıkları ve Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Canan Karatay, Diyabet hastalığı olanlara ve Obezitelere yönelik uygulamaları gerek yöntemleri aktarıyor. Karatay, kişide D vitamini ve demir eksikliği varsa kilo verilemeyeceğinin altını çizerken, Türk halkını şişmanlatan hataları da sıralıyor. İşte Karatay hocanın açıklamaları: Diyabet hastalığı nasıl başlar? Kurtulmak mümkün mü? Evet mümkün... Öncelikle diyabet, yanlış beslenme ve yaşam biçimi sonucu gelişen metabolizma bozukluğu hastalığıdır. Bu sebeple sağlıklı beslenme ile gerileyebilir. Kurtulmak için neler yenilmelidir? Diyabetlilerin vücuduna sağlıklı yağ (Köy tereyağı, soğuk sıkım sızma zeytinyağı, omega 3), sağlıklı protein (özgür tavuk yumurtası, normal yağlı peynir, et, balık, pastırma, evde yapılmış sucuk ve yoğurt), sağlıklı karbonhidrat (baklagiller grubu yani fasulye, mercimek, barbunya, börülce veya kuruyemiş grubundan fındık, fıstık, ceviz ve badem) girdiği zaman insülin direnci yavaş yavaş kırılmakta ve kan değerleri normale dönmektedir. Neler yenilmemelidir? Sağlıksız karbonhidrat bulunduran yiyecekler (ekmek, börek, kek, beyaz pirinç pilavı, patates, fazla meyve, taze ve endüstriyel meyve suyu, asitli ve şekerli içecekler, alkol) tamamen kesilmelidir. Diyabet hastalarının tatlı ihtiyacı, kuruyemişler karşılanabilir. Diyabetliler, bal, pekmez (keçiboynuzu dahil) ve her türlü reçelden (diyet dahil) de uzak durmalılar.
HAZIR GIDA ZARARLI Günümüz çocuklarının hazır gıda kültürüyle yetiştiğini belirten Karatay "Bu alışkanlıktan vageçilmediği sürece hastalıkların ve şişmanlamanın önüne geçilemez. Bunlar derhal bırakılmalı"dedi.
AKTİVİTENİN FAZLASI ZARAR Obez ve diyabet hastası olanlar beslenme ihtiyaçlarını nasıl karşılamalılar?
Bu tür hastalıkları olanların mutlaka sık yeme ihtiyacı oluyordur.
Diyabetlilerin öncelikle hedefi bunu kırmak olmalıdır.
Doğal yağlar ve kırmızı et obezler ve diyabet hastaları için sağlıklıdır, zararlı değildir. Nerede hata yapılıyor?
Düşük kalorili diyet ve fizik aktivitesinin artırılması kilo verdirmediği, son çalışmalarla kanıtlandı. Günlük enerjinizi azaltacak, enerji alıyorken 1 saat koşacaksınız!
İşte yapılan en önemli yanlış bu. Bu şekilde 'kilo verme' ise, kilo almanın en güçlü nedenidir. Düşük enerji, aşırı egzersiz kilo aldırır, verdirmez!"