İştah kurbanı olmayın

Kırmızı etin bolca tüketildiği bayramda yanlış pişirme tekniği kansere neden oluyor. Uzmanlar 'İştahınızın kurbanı olmayın' diye uyarıyor...

takvim.com.tr
takvim.com.tr GAZETE
ABONE OL
İştah kurbanı olmayın
Beslenme düzeninin değiştiği bayramlarda sağlığımız da alarm veriyor! Tatlı ve kırmızı etin bolca tüketildiği bu özel günlere karşı önemli uyarılarda bulunan Diyetisyen Serkan Tutar, özellikle kronik hastalıkları olanlara 'Aman dikkat' diyor. Sağlığı tehdit eden bu rahatsızlıklara karşı şu önerilerde bulunuyor...
Kırmızı eti, kavurma ve kızartma yerine haşlama, buğulama, fırınlama veya ızgara şeklinde tüketmelisiniz. Unutmayın ki, sağlıksız şekilde pişirilen kırmızı et mide ve kolon kanserine yakalanma riskini artırır.

KALBE DİKKAT!

Kolesterol içeriği yüksek olan kırmızı et, fazla tüketildiğinde kan yağlarını doğrudan yükseltir. Kalp sağlığınızı tehdit eder. Bunun yanı sıra aşırı tuz tüketimi de tansiyonunuzun yükselmesine neden olabilmektedir.
Şeker hastaları kan şekerinin dengeli olması açısından yiyecek seçimine, porsiyon miktarına ve gün içerisinde 5-6 öğün beslenmeye özen göstermelidir.
Gün içerisinde fazla miktarda kırmızı et tüketileceği düşünüldüğünde, kahvaltıda domates, salatalık ve yeşillik tüketilmelidir.
Kesilen kurbanlığın etini hemen yemeyin. Sindirimin kolay olması ve hızlı pişmesi açısından et buzdolabında 1 gün bekletilmelidir.

BÖBREKLERE YÜK BİNER

Misafirlere çikolata yerine meyve tabağı hazırlayın. Böylelikle onlara sağlıklı bir ikramda bulunmuş olursunuz.
Kronik karaciğer veya siroz hastası iseniz et tüketiminin miktarına çok daha fazla özen göstermelisiniz.
Böbrek hastaları için fazla miktarda protein alımı risk teşkil etmektedir. Çünkü fazla alınan protein böbreklere yük yapar ve üremi gelişme riski artar. Miktarı sınırlandırın.

ETİN YANINDA SALATA YİYİN

Hamurlu ve şerbetli tatlıların yerine sütlü tatlıları daha fazla tercih edin.
Günde 1,5-2 litre su için.
Et bir posa kaynağı değildir. Fazla miktarda tüketilmesi kabızlığa neden olabilir. Bunun için posa kaynağı olan çavdar ve yulaf ekmeği tüketin.
Etin yanında mutlaka bol yeşillikli ve limonlu salata yiyin.