Gözlerimiz, sağlığımız konusunda bize çok önemli ipuçları veriyor.
Uzmanlar, gözlerimizde oluşan bazı sorunların kimi zaman vücudumuzdaki çok önemli hastalıkların habercisi olabileceğini söylüyor. Dikkat edilmesi gereken bu duruma karşı şu tavsiyelerde bulunuyor…
HAVUÇ içerdiği özel şekeri ve bol vitaminleri ile
karaciğeri kuvvetlendirir, vücuttaki üre asidinin, ürat tuzlarının, benzeri yorgunluk maddelerinin idrarla dışarı atımına yardımcı olur. İçerdiği beta-karoten sayesinde gözleri korur ve bağışıklık sistemini kuvvetlendirir.
DİYABETLERDE görme kaybı gelişme ihtimali normalden 25 kez daha fazladır. Diyabette beslenme alışkanlıklarının düzenlenmesi gerekir. Bu da glisemik indeksi düşük besinleri ve posalı yiyecekleri tercih etmekle, öğün atlamamakla, aşırı yağlı yiyeceklerden sakınmakla, şeker ve şekerli yiyeceklerden uzak durulmalı.
GECE iyi görememe olgusu ise genellikle
A vitamini ve çinko eksikliğinden ileri gelir. En iyi A vitamini kaynakları ıspanak, lahana, portakal ve sarı renkli meyvelerdir. SİGARA tiryakilerinde B12 eksikliğiyle birlikte görülen ender bir göz hastalığı ise
tütün körlüğü olarak bilinir.
ERKEN yaşlarda düzenli olarak ve bol bol meyve yemek, ilerleyen yaşlarda görme kayıplarını önemli oranda önler. Araştırmalar düzenli olarak günd
e üç öğün meyve yiyenlerde, yaşlılıkta görme kayıplarının
yüzde 36 azaldığını ortaya koyuyor.
ÇOKLU vitamin almak, katarakt riskini yüzde 60 azaltıyor. Özellikle çoklu vitamin hapında bulunan E ve C vitaminlerinin,
katarakt riskini indirmede önemli rolü olduğu belirtiliyor.
GÖZLERE DOĞAL REÇETELER
Ceviz yapraklarının kaynatılması ile elde edilen sıvıya batırılan temiz bir bez parçası göz üzerine konursa göz iltihaplanmalarını önler.
Göz nezlesi ve kanlanmasında gül yapraklarından yapılan çayla göz banyosu yapmak çok etkili olur. Kavun göz nezlesine iyi gelir. Maydanoz suyu ile yapılan göz banyosu gözkapağı iltihaplarını iyileştirir.
Rezene tozu karıştırılan suyla yıkandığında gözler kuvvetlenir.