Yağışlı ve soğuk havalarla beraber, hastalıklar da yavaş yavaş kendini göstermeye başladı.
İstanbul Florence Nightingale Hastanesinden, Diyetisyen Ece Günay Akkuş sinsi hastalıklara karşı doğal yollarla korunmanın yollarını anlattı. Hasta olmamak için en önemli üç gerçeğin
hijyen, el yıkamak ve sağlıklı beslenmek olduğunu belirten Akkuş, "Hastalıklara karşı en doğal önlem koruyucu bitkisel tedavidir" dedi. Rahatsızlıklara kalkan şu mucize gıdaları önerdi: HÜNNAPI: C vitamini kaynağı olan hünnap, grip ve soğuk algınlığına karşı korur.
Astıma iyi gelir. Balgam söktürücü özelliği vardır. Lif içeriği yüksektir, bağırsakları çalıştırır. Ayrıca şeker oranı düşük olduğu için porsiyon kontrolü yaparak, şeker hastaları rahatlıkla tüketebilir. MÜRVER:
Bağışıklık sistemini güçlendir. Gribe, öksürüğe ve nezleye faydalıdır. Soğuk algınlığını giderip, göğsü yumuşatır. Nane ile birlikte demlenerek tüketilmesi önerilir. ADA ÇAYI: Bitkinin içerdiği uçucu bileşenler ağız ve boğazdaki iltihaplarda etkilidir. ZENCEFİL VE LİMON: Limon ile birlikte tüketilen zencefil soğuk algınlığına, yağlı bir yemek sonrası ise sindirime yardımcı olur.
Boğazınızda veya vücudunuzda kırıklık, halsizlik, ağrı hissettiğinizde bu karışım hoş kokusu, lezzeti ve ferahlatıcı özelliğiyle iyi hissetmenize yardımcı olur. KARABİBER: Yemeklere lezzet vermesinin dışında, ağrı kesici ve ateş düşürücü etkisi vardır. Toz karabiber ile hazırlanan çay,
gargara şeklinde uygulandığında boğaz enfeksiyonlarına ve ağrının azalmasına yardımcı olacaktır. KUŞBURNU: C vitamini zengini kuşburnunun
kurutulmuş meyvelerini parçalayıp 10 dakika kaynatıp için. KAKULE:
Soğuk algınlığı, bronşit, öksürük, yüksek ateş şikayetlerinin hafifletilmesinde, boğaz iltihaplarının giderilmesinde etkilidir. Demleme usulü, çeşitli baharatlarla karıştırılarak içilmesi önerilir.
IHLAMURDAN VAZGEÇME
Ihlamur çiçeklerinin iltihap ve ağrı giderici özelliği vardır. Ihlamur, soğuk algınlığı şikayetlerinin ve boğazdaki tahrişin azalmasına, tedavinin hızlanmasına yardımcı olur.