Kolesterol düşmanı badem

Cilt bakımından kolesterolü düşürmeye kadar birçok faydası bulunan badem tam bir şifa deposu. Uzmanlar B vitamini zengini bu yemişin bol bol tüketilmesi gerektiğini söylüyor

takvim.com.tr
takvim.com.tr GAZETE
ABONE OL
Kolesterol düşmanı badem
E vitamini ve sağlıklı yağ asitleri bakımından zengin olan badem, sevilen kuruyemişler arasında yer alıyor. Türkiye'nin badem üretiminde dünya sıralamasında ilk 10 ülke içerisinde yer aldığını aktaran uzmanlar badem yağının da saç ve cilt bakımından, ayakkabı ve deri giysilerin korunmasına kadar pek çok şekilde kullanıldığını bildiriyor. Vitamin, mineral ve yüksek kalitede protein içeren bademin sağlığa faydalarını uzmanlar şöyle anlatıyor:

* Kolesterol:
Yüksek miktarda tekli doymamış yağ içeren badem, kötü kolesterolü düşürmek ve kalp hastalıklarına karşı korunmak için önemli bir besindir. Bu alanda yapılan tüm araştırmalar düzenli olarak badem yemenin kalp ve damar hastalığı riskini azalttığını ortaya koymaktadır. Bademin kötü kolesterolü düşürücü etkisi üzerine yapılan bir diğer araştırmada ise, düzenli olarak badem tüketmenin gıdalar yoluyla alınan E vitaminini artırdığı, E vitamininin antioksidan etkisinin ise damarlarda yüksek kolesterole bağlı olarak gelişen ve damar tıkanıklığına yol açan plak oluşumunu geciktirdiğinin altı çizilmektedir.

* Diyabet:
Bademin faydaları arasında öne çıkan bir diğer nokta, diyabet hastalarında özellikle yemeklerden sonra yaşanan kan şekeri dalgalanmalarını azaltmasıdır. Badem ayrıca yüksek glisemik indekse sahip gıdaların neden olduğu dalgalanmaları azaltır.

* Kalp Sağlığı:
Badem ve diğer kuruyemişler uzmanlar tarafından kalp sağlığının korunması için önerilen gıdalar arasında yer alır. Bunun nedeni, bu yemişlerin antioksidan zengini olması ve kalp hastalıkları da dahil olmak üzere pek çok hayati tehlikesi olan hastalığa zemin hazırlayan serbest radikallere karşı vücudun dengesini korumasıdır.

* Kilo Kontrolü:
Diyet yapanların yüksek kalorili olduğu gerekçesiyle yemekten kaçındığı yiyeceklerden olan badem, aslında kontrollü tüketildiğinde tam tersi bir etkiye sahiptir. Hatta yapılan araştırmalar haftada 2 kez badem yiyenlerin yemeyenlere oranla daha az kilo aldığını ortaya koymaktadır. Bademin kilo kontrolü konusunda bir diğer avantajı da yüksek besin lifi içermesi sayesinde tokluk hissini uzatarak öğünler arasında yaşanan açlık krizlerini önlemesidir.

* Safra Kesesi Taşı:

80.000 kadının katılımıyla, 20 yıllık bir sürede gerçekleştirilen bir çalışmaya göre, her hafta yaklaşık 30 gram badem, ceviz veya fıstık tüketen kadınlarda safra kesesi taşı görülme olasılığı yemeyenlere oranla yüzde 25 daha azdır.